Σαλέχ Μουσλίμ: Ίσως εμφύλιος στην Τουρκία εάν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές

Δεν υπάρχει «εγγύηση» για ειρήνη εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη 4/5 ο Σάλεχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη βορειοανατολική Συρία.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα North Press, ο Μουσλίμ είπε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μια νεο-οθωμανική περιφερειακή τάξη για να αντικαταστήσει το «Greater Middle East Project», μια πολιτική της εποχής Μπους του β’.

«Το νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν πρέπει να επεκταθεί στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία και να εξοντώσει τους Κούρδους όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο έμπειρος πολιτικός στο North Press.

Ο Ερντογάν έχει πιέσει για μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ με την Τουρκία.

Στη Συρία, η κυβέρνηση της Άγκυρας πίεσε ώστε οι περίπου 4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία να επανεγκατασταθούν σε αυτή τη «ζώνη ασφαλείας», η οποία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις περιοχές της Συρίας με κουρδική πλειοψηφία.

Η Άγκυρα έχει εισβάλει στη Συρία τρεις φορές για να εκπληρώσει αυτό το όραμα, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών περιοχών Αφρίν/Εφρίν και Σερέ Κανιέ (Ρας αλ-Αΐν).

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, Τούρκος προεδρικός σύμβουλος είχε ζητήσει την τουρκική επικυριαρχία στην πόλη του Χαλεπίου.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει στρατιωτική παρουσία 30 χιλιόμετρα βαθιά στη χώρα, με μια βάση σχεδόν 90 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η κατοχή του κουρδικού εδάφους, λέει ο Μουσλίμ, «οδήγησε στη χρεοκοπία της Τουρκίας πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά, καθώς και στις σχέσεις της με την Ευρώπη και την Αμερική».

Ο Μουσλίμ συμμετείχε σε διπλωματικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού για να συναντηθεί με αξιωματούχους στην Τουρκία, μέχρι το 2015, όταν διακόπηκε η τουρκοκουρδική ειρηνευτική διαδικασία.

Εάν ο Ερντογάν κέρδιζε τις εκλογές, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια περαιτέρω εισβολή στη Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν), εξηγεί ο Μουσλίμ, αναφερόμενος στον κουρδικό όρο για τις περιοχές με κουρδική πλειοψηφία της βόρειας Συρίας, καθώς η Ροζάβα «αντιπροσωπεύει τον κύριο στόχο των πολιτικών [της Τουρκίας]».

Ωστόσο, εάν ο Ερντογάν χάσει στις 14 Μαΐου, δεν υπάρχουν επίσης «καμία εγγύηση» ότι δεν θα υπάρξει μια νέα τουρκική εισβολή, λέει ο επικεφαλής του PYD.

«Η αντιπολίτευση έχει διαφορετική προσέγγιση και προσπαθεί να τερματίσει τους πολέμους που έχουν χρεοκοπήσει την Τουρκία, καθώς και να επιδιώξει ίσως μεγαλύτερη επικοινωνία με το συριακό καθεστώς και να αντιμετωπίσει το εγχώριο κουρδικό της πρόβλημα.

»Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει σταθερότητα, κατάπαυση του πυρός ή παύση επιθέσεων και παραβιάσεων σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές».

Ωστόσο, ο Μουσλίμ είναι επίσης ανήσυχος από την πιθανή αντίδραση στο στρατόπεδο του Ερντογάν σε μια ήττα στην κάλπη.

Δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Διευκρίνισε ότι το κυβερνών κόμμα AKP, όπως και η αντιπολίτευση, έχει πελατειακές σχέσεις με μια σειρά από «μαφίες και εγκληματικά κυκλώματα, καθώς και με τη SADAT», μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να στείλει όπλα στη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) στη βορειοδυτική Συρία και να στρατολογήσει Σύρους να πολεμήσουν για το Αζερμπαϊτζάν ενάντια στην Αρμενία.

«Όταν αυτή η κυβέρνηση καταρρεύσει, τα συμφέροντα αυτών των μπλοκ θα πληγούν και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και σίγουρα θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα, τους στόχους και τα κέρδη τους, προειδοποιεί ο Μουσλίμ.

«Ως εκ τούτου, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των μαφιών και των ένοπλων παράνομων μπλοκ, καθώς και του στρατού και της αστυνομίας και άλλων.

»Θα υπάρξουν επίσης επιθέσεις κατά Κούρδων, Αλαουιτών και άλλων μειονοτήτων εντός της Τουρκίας».

Ωστόσο, ακόμη κι αν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία ειρηνικά, ο Μουσλίμ δεν αναμένει ότι θα προσεγγίσει την Αυτόνομη Διοίκηση (AANES) στη Συρία.

«Δεν περιμένουμε να κάνουμε συναντήσεις είτε κερδίσει είτε χάσει ο Ερντογάν, αλλά η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι μετριοπαθής, ίσως συμβιβαστεί με τους βόρειους Κούρδους εντός Τουρκίας για να λύσει το κουρδικό ζήτημα στο κοινοβούλιο.

»Αυτό ισχυρίζονται τώρα, που σκορπίζει μια ατμόσφαιρα μετριοπάθειας αντί εχθρότητας προς τους Κούρδους και προς όλη την Τουρκία».

«Μακροπρόθεσμα», συνεχίζει ο πολιτικός του PYD, «δεν είμαστε αντίθετοι σε κανέναν διάλογο με την τουρκική αντιπολίτευση.

»Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξει δρόμος για την εξεύρεση λύσης για τη Συρία, καθώς ο Ερντογάν είχε σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε λύση.

»Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει μια πολιτική λύση ή τουλάχιστον δεν θα διαμαρτυρόταν για μια λύση στη Συρία».

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση ή διάλογος μέσω των συριακών πλευρών προκειμένου να συναντηθούν στο μέλλον με τις αρμόδιες αρχές στην Τουρκία».