Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγνοείται

Συνεργάτες του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσαν την Παρασκευή 15/12 πως παραμένει είναι ασαφές το πού βρίσκεται αφότου οι σωφρονιστικές Αρχές δήλωσαν πως δεν βρίσκεται πλέον στη σωφρονιστική αποικία όπου εξέτιε την ποινή του.

Ο Ναβάλνι, καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης, πλέον των 11,5 ετών κάθειρξης που εξέτιε ήδη.

Συνεργάτες, που προετοιμάζονταν για την αναμενόμενη μεταφορά του σε μια αποικία «ειδικού καθεστώτος», την πιο σκληρή διαβάθμιση φυλακών στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας, δήλωσαν πως οι δικηγόροι του έχουν να δουν τον Ναβάλνι από τις 6 Δεκεμβρίου.

Δικηγόρος του Ναβάλνι, ο Βιτσισλάβ Γκιμάντι, δήλωσε πως σωφρονιστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή 15/12 σε δικαστήριο πως ο Ναβάλνι έφυγε από τις εγκαταστάσεις της αποικίας IK-6 στην πόλη Μελέχοβο, 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Δεν είπαν πού μεταφέρθηκε.

«Το πού μεταφέρθηκε δεν είναι γνωστό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, η οποία πρόσθεσε πως ειπώθηκε στους δικηγόρους ότι έφυγε από την περιοχή Βλαντίμιρ, όπου βρίσκεται η IK-6, στις 11 Δεκεμβρίου.

«Να σας υπενθυμίσω πως οι δικηγόροι δεν έχουν δει τον Αλεξέι από τις 6 Δεκεμβρίου.

»Γιατί δεν τους επέτρεψαν να συναντηθούν μαζί του, αν ο Αλεξέι εξακολουθούσε να βρίσκεται στην IK-6, δεν γνωρίζουμε».

Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό της αντιπολίτευσης όταν επέστρεψε εθελοντικά στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε λάβει θεραπεία για απόπειρα δηλητηρίασής του, όπως έδειξαν δυτικά εργαστηριακά τεστ, με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τον δηλητηρίασαν στη Σιβηρία τον Αύγουστο του 2020.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει και υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα.

Οι ρωσικές Αρχές θεωρούν πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του είναι εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία.

Έχουν θέσει εκτός νόμου το κίνημά του, αναγκάζοντας πολλούς από τους υποστηρικτές του να φύγουν στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, πως η Ουάσιγκτον είναι πολύ ανήσυχη για την ψυχοσωματική κατάσταση του Ναβάλνι και υπενθύμισε στις ρωσικές Αρχές πως είναι υπεύθυνες για ό,τι του συμβεί.

Το Κρεμλίνο, που δήλωσε πως δεν παρακολουθεί τις κινήσεις μεμονωμένων κρατουμένων, είπε στον Μίλερ και στους συναδέλφους του να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Όταν ερωτήθηκε σήμερα αν το Κρεμλίνο διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία για το τι συμβαίνει στον Ναβάλνι, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε:

«Όχι. Επαναλαμβάνω και πάλι: δεν έχουμε την ικανότητα, ή το δικαίωμα, ή την επιθυμία, να παρακολουθούμε τη μοίρα εκείνων των κρατουμένων που εκτίουν ποινές με διαταγή δικαστηρίου».