Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Τουρκία σκοπεύει να βρεθεί ξανά έξω από τη Βιέννη

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Τουρκία σκοπεύει να βρεθεί ξανά έξω από τη Βιέννη

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Τουρκία σκοπεύει να βρεθεί ξανά έξω από τη Βιέννη

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Τουρκία σκοπεύει να βρεθεί ξανά έξω από τη Βιέννη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική επιθετικότητα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Οθωμανοί επιτέθηκαν και πολιόρκησαν την Βιέννη, πρώτα με τον Σουλεϊμάν τον Α' το 1529, και έπειτα ξανά το 1683, όταν οι στρατιές του Μουσταφά Πασά έφτασαν έξω από τις πύλες της πρωτεύουσας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά δεν κατάφεραν να την κατακτήσουν.

Ο Πασινιάν υποστήριξε πως «εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να λάβει υπόψη της την κατάσταση με ακρίβεια, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δει την Τουρκία στη Βιέννη. Θέλω να υπογραμμίσω, ότι κατά τη γνώμη μου, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Αρμενία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού σήμερα».

Αναφερόμενος στου Σύριους τζιχαντιστές μισθοφόρους που βρέθηκαν στην περιοχή της διένεξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός υποστήριξε πως «στρατολογήθηκαν με σκοπό να πολεμήσουν εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας. Θεωρώ πως η κατάσταση πλέον δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα ασφαλείας, αλλά αναδεικνύεται σε βασικό ζήτημα της διεθνούς ατζέντας για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι Σύριοι τρομοκράτες μεταφέρθηκαν από την Τουρκία εναντίον μας. Δεύτερον διότι στην όλη διαδικασία συμμετέχουν τουρκικά στρατεύματα, τα οποία αποτελούν την απόλυτη έκφραση της τουρκικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής».

«Πρόκειται για επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τουρκικής αυτοκρατορίας, η οποία ακολουθεί μια σειρά από βήματα που έκανε η Τουρκία στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη».

Και τρίτον, διότι όπως εκτιμά ο Πασινιάν, «η Τουρκία επέστρεψε στον Νότιο Καύκασο μετά από 100 χρόνια για να συνεχίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε το 1915 στην Οθωμανική Τουρκία».

Στην ερώτηση «για ποιον λόγο ο Ερντογάν υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν», ο Αρμένιος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρόκειται για την ιμπεριαλιστική πολιτική του Ερντογάν και πως κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος είναι να απαλλαγεί από το ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα απορροφηθεί από την Τουρκία».