26773246

Στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου πέρασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκεντρώνοντας το 32,04% των ψήφων με καταμετρημένο το 100% των παγκύπριων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για τον πρώτο γύρο. Εκεί θα αναμετρηθεί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που συγκέντρωσε το 29,61%των ψήφων. Εκτός β’ γύρου έμεινε Αβέρωφ Νεοφύτου με 26,11%.

Προεδρικές εκλογές Κύπρου: Ν. Χριστοδουλίδης (32,04%) - Α. Μαυρογιάννης (29,61%) στον β΄ γύρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο και συνεχάρη για την πρόκρισή του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Αργότερα θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα μεταβεί στο εκλογικό του επιτελείο για τις πρώτες δηλώσεις. Νωρίτερα τηλεφώνησε και στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον συνεχάρη για την πρωτιά του.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τα κομματικά επιτελεία των δύο ανθυποψηφίων του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνει η Deutsche Welle, ήταν ο μόνος υποψήφιος που εξασφάλισε άνω του 30% του εκλογικού σώματος, συγκεντρώνοντας το 10% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το 20% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος ΔΗΣΥ. Μη αναμενόμενο ήταν πάντως το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το ποσοστό που έλαβε ο Αντρέας Μαυρογιάννης ο οποίος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστά κατά τουλάχιστον 5% υψηλότερα από τα ποσοστά που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις.

Χρίστου: Καθιερωθήκαμε ως η 4η πολιτική δύναμη της Κύπρου

“Καταφέραμε να καθιερωθούμε ως η τέταρτη πολιτική δύναμη της Κύπρου. Είμαστε εδώ για εργαστούμε για τα προβλήματα των συμπολιτών.  Έχουμε συνεδρία για να παρθούν η αποφάσεις για τον β ’γύρο των Προεδρικών. Είμαστε όμως εδώ και για την τρίτη και για την τέταρτη Κυριακή γιατί τα προβλήματα συνεχίζονται.  Θα αποστείλουμε ερωτηματολόγιο και στους δύο υποψηφίους για να λάβουμε αποφάσεις”, δήλωσε ο Χρίστου Χρίστος που συγκέντρωσε το 6.03% των ψήφων.

Την Πέμπτη θα ανακοινώσει ο Αχιλλέας Δημητριάδης ποιον προτίθεται να στηρίξει

Την Πέμπτη στις 10:30 το πρωί, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, θα ανακοινώσει ο Αχιλλέας Δημητριάδης ποιον εκ των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον β’ γύρο των εκλογών προτίθεται να στηρίξει. Θα προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του Αχιλλέα Δημητριάδη με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Πολύ πιο κάτω από το αναμενόμενο για τους “μικρούς” υποψήφιους

Πολύ πιο χαμηλά από τα ποσοστά που ανέμεναν, αλλά και από τα ποσοστά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, έλαβαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν είχαν κομματική στήριξη στις προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Γιώργος Κολοκασίδης, αλλά και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, κατέλαβαν χαμηλότερο ποσοστό από το 2%.

Σε αντίθεση με την εκτίμηση που υπήρχε πριν από τις εκλογές για τα ποσοστά που θα λάμβαναν οι λεγόμενοι “μικροί” υποψήφιοι, φαίνεται ότι οι πολίτες προτίμησαν τελικά να στηρίξουν ένα εκ των βασικών υποψηφίων.

Το ποσοστό προσέλευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία των παγκύπριων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων 561.016 ήταν οι εγγεγραμμένοι και ψήφισαν 404.201 (72.05%).

Παρλαλληλα η αποχή έφτασε τους 156.815 (27.95%).

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 397.188 (98.26%) ενώ τα άκυρα ήταν 5.344 (1.32%).

Τέλος, τα λευκά ήταν 1.669 (0.41%).

Πώς ψήφισαν οι επαρχίες και το εξωτερικό

Ο κυρίαρχος λαός μίλησε σε αυτή την εκλογική μάχη των Προεδρικών Εκλογών και έδωσε το εισητήριο για τον β΄γύρο στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος ανά επαρχία.

Στη Λευκωσία

Πρώτος έκοψε το νήμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 30,28%, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 29,73%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε 25,27%

Στην Αμμόχωστο 

Πρωτιά κατέλαβε στην επαρχία Αμμοχώστου ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 30,49%, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ακολουθεί με ποσοστό 27,29% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με ποσοστό 26,82%.

Στη Λάρνακα 

Την πρωτιά στην πόλη του Ζήνωνα κατέλαβε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με ποσοστό 35,06. Ακολουθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 27,76% και ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 25,56%.

Στη Λεμεσό 

Η Λεμεσός κατέταξε πρώτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη με ποσοστό 33,59%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε ποσοστό 29,50%, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε ποσοστό 26,56%.

Στην Πάφο 

Στην Πάφο, επαρχία καταγωγής των δύο υποψηφίων Χριστοδουλίδη και Νεοφύτου, ο πρώτος έλαβε ποσοστό 50,18% και ο δεύτερος 23,16%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε ποσοστό 19,37%.

Στο εξωτερικό

Οι κάλπες του εξωτερικού έδωσαν την πρωτιά στον Ανδρέα Μαυρογιάννη με ποσοστό 35,59%, ενώ κατέταξαν δεύτερο τον Νίκο Χριστοδουλίδη με ποσοστό 26,66% και τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 23,92%.