Στις 17 Ιουνίου 2021, Η Deniz Poyraz, μέλος του HDP, δολοφονήθηκε στο επαρχιακό γραφείο του κόμματος στη Σμύρνη.

 

 

 

 

Στις 17 Ιουνίου 2021, Η Deniz Poyraz, ένα 38χρονο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) σκοτώθηκε στο επαρχιακό γραφείο του κόμματος στο Konak της Σμύρνης, το οποίο βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση.

Η Πόυραζ χτυπήθηκε από έξι σφαίρες από το όπλο ενός υποστηρικτή της υπερεθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι». Ο δολοφόνος της, Onur Gencer, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη σε μια θεαματική δίκη τον Δεκέμβριο του 2022. Οσοι ηταν πίσω από τη δολοφονία δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η Deniz Poyraz γεννήθηκε το 1983 στη Σμύρνη ως η μεγαλύτερη από τα εννέα αδέρφια μιας κουρδικής οικογένειας από το χωριό Tavuklu, στην επαρχία Mardin.

Ο δράστης μπήκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τις πρωινές ώρες και πυροβόλησε την Poyraz με ένα πιστόλι Ruger που περιείχε δέκα σφαίρες. Πυροβόλησε επίσης μια εικόνα του τότε φυλακισμένου βουλευτή του HDP Sebahat Tuncel.

Πριν ο δράστης σκοτώσει την Poyraz, επιχείρησε να βάλει φωτιά στο κτίριο.

Από τη Διεύθυνση του Κοιμητηρίου στο Tepecik, το φέρετρο της Poyraz, ακολουθούμενο από μεγάλο πλήθος, μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας της Poyraz στη γειτονιά Bağkuyu,  Από εκεί η πομπή κατευθύνθηκε προς το Τζαμί Καντιφεκαλέ στο οποίο τελέστηκε η νεκρώσιμος τελετή, Αργότερα την ίδια μέρα, τάφηκε στο νεκροταφείο της Buca. Οι τότε συμπρόεδροι του κόμματος HDP, Mithat Sancar και Pervin Buldan, μίλησαν στο πλήθος στην κηδεία.

Η Deniz Poyraz είχε τρία φυλακισμένα αδέρφια, από τα οποία επιτράπηκε σε δύο να παραστούν στην κηδεία.

Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Στην πέμπτη ακροαματική διαδικασία, που αναβλήθηκε, ο χωροφύλακας χαστούκισε έναν αδελφό του θύματος και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να ηρεμήσει τα πλήθη στην ακροαματική διαδικασία. Στην τελευταία ακροαματική διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2022, ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου δεν ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία καθώς αρνήθηκαν να περάσουν από έλεγχο.

2024-06-18T01:54:08+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top