Η ιστορία διακόπηκε στο Κομπάνι και ξαναγράφτηκε.

Πέρασαν εννέα χρόνια από την απελευθέρωση του Κομπάνι. Η στρατηγική μάχη του Κομπάνι έλαβε χώρα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου 2014 και 26-27 Ιανουαρίου 2015, οπου και απελευθερώθηκε.

Η Πολιορκία του ΚΟΜΠΑΝΗ

Οι μισθοφόροι του ISIS εξαπέλυσαν την πρώτη επίθεση στην πόλη Κομπάνι τη νύχτα μεταξύ 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η πολιορκία θα διαρκούσε μέχρι τις 26-27 Ιανουαρίου 2015. Αυτοί οι μήνες μάχης θα ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των αξιών της ανθρωπότητας με επικό πνεύμα αυτοθυσίας που έχει μείνει στην ιστορία.

Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, το ISIS εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο μέτωπο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταυτόχρονες επιθέσεις και από τα τρία μέτωπα, οι συμμορίες του ISIS ανέπτυξαν τώρα όπλα και μαχητές στο νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα και ξεκίνησαν μια επίθεση από πέντε μέτωπα.

«ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»

Δεν άργησε να δει τη διάσταση αυτής της επίθεσης. Οι διοικητές των YPG/YPJ καταλάβαιναν τώρα ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη επίθεση και κίνηση κατοχής και είδαν μια τεχνική και αριθμητική ανισότητα σε τρομερό επίπεδο. Καθώς οι συμμορίες του ISIS εξαπέλυσαν αυτήν την επίθεση με όλες τις δυνάμεις και τα όπλα τους στη Συρία, έγινε σαφές ότι στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν μια ολόκληρη κατάληψη του Κομπάνι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διοικητής της YPJ Meryem Kobane έκανε αυτήν τη δήλωση. «Αυτή δεν θα είναι μια συνηθισμένη μάχη, αλλά μια αντιπαράθεση μεταξύ της κυρίαρχης ανδρικής αγριότητας και της πνευματικής δύναμης και θέλησης της δημοκρατικής νεωτερικότητας. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Ο ARİN MİRKAN ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΟ MISHTENUR

Ο λόφος Mishtenur χτυπήθηκε από βαριά όπλα και τανκς και ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών που διείσδυσαν στο λόφο και των μαχητών YPG/YPJ. Ο λόφος Mishtenur είναι ένα ιερό έδαφος για τους κατοίκους του Κομπάνι και είδε την ιερή αντίσταση των μαχητών YPG και YPJ. Ο λόφος έπεσε υπό τον έλεγχο του ISIS στις 5 Οκτωβρίου, μετά από μέρες ηρωικής αντίστασης ενάντια στις σφοδρές επιθέσεις στον λόφο. Η διοικητής της YPJ Arin Mirkan ήταν έξαλλη που ο λόφος Mishtenur έπεσε υπό τον έλεγχο του ISIS. Σκέφτηκε ότι οι συμμορίες έπρεπε να χτυπηθούν σκληρά στο Mishtenur και αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ενέργεια θυσίας. Προετοιμάστηκε για τη δράση με μεγάλη αποφασιστικότητα και διείσδυσε επιδέξια στις συμμορίες. Έφτασε στο σημείο συγκέντρωσης τους και εκεί πυροδότησε τα εκρηκτικά που κουβαλούσε πάνω της, σκοτώνοντας δεκάδες μέλη συμμορίας. Οι συμμορίες του ISIS είχαν φτάσει στην πόλη, αλλά μπήκαν σε πανικό και φόβο μπροστά στην αντίσταση μέχρι εκείνο το σημείο και στη θυσία. Καθώς οι συμμορίες του ISIS προχωρούσαν, έχασαν την πίστη τους ότι «θα το αντιμετωπίσουν σε μια εβδομάδα» και είχαν καταλάβει ότι θα περνούσαν από την κόλαση στο Κομπάνι.

«ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ISIS»

Μετά το Μιστενούρ, οι συμμορίες άρχισαν να εισέρχονται στη γειτονιά Kaniya Kurda από τα ανατολικά. Στα δυτικά, ο λόφος Izae είχε πέσει υπό τον έλεγχο των συμμοριών και οι μαχητές YPG/YPJ είχαν πάρει θέσεις στα χαρακώματα που εσκαψαν στο λόφο Til Sheir και παραπέρα. Στα νότια, οι συμμορίες είχαν φτάσει στο νεκροταφείο του Μάρτυρα Ντικλέ, κοντά στην είσοδο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών, η διοικητή της YPJ Meryem Kobane είπε: «Το ISIS θα εισέλθει τώρα στην πόλη μέσω της Kaniya Kurda. Αλλά αυτή η πόλη θα είναι κόλαση για τον ISIS. Θα τους διώξουμε αμέσως από την Kaniya Kurda».

Η αντίσταση μεταφέρθηκε στην πόλη σε εκείνο το σημείο. Όταν το Κομπάνι δεν έπεσε μέσα σε μια εβδομάδα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση του AKP προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν αέρα ότι «αν το ISIS φτάσει στο κέντρο της πόλης, το Κομπάνι θα έχει πέσει αυτόματα, δεν θα υπάρχει αντίσταση». Διότι ο τότε Πρωθυπουργός, νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τις προσδοκίες και τις ευχές του «το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει» όταν το ISIS άρχισε να εισέρχεται στην πόλη. Ο Ερντογάν έσφιγγε τα χέρια του και εξέφραζε αυτή την επιθυμία και η γενική διοικητής της YPJ Meysa Ebdo απάντησε: «Το Κομπάνι θα πέσει μόνο στα όνειρά του. Η αντίσταση μόλις ξεκινά τώρα, το Κομπάνι θα είναι κόλαση για το ISIS και τους υποστηρικτές του».

Με την είσοδο του ISIS στην πόλη, τα λόγια της Meysa Ebdo έγιναν πραγματικότητα με την υπεράνθρωπη αντίσταση και τον ηρωισμό των διοικητών και μαχητών των YPJ και YPG.

Τους πρώτους τρεις μήνες της αντίστασης, οι μαχητές YPG και YPJ προέβαλαν αντίσταση και ήρθε η ώρα για τους διοικητές και τους μαχητές YPG/YPJ να ξεκινήσουν τη διαδικασία στην Kaniya Kurda που θα οδηγούσε στην ανακήρυξη του Kobanê στην κόλαση του ISIS. Η πρόοδος έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου, με τη μορφή της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Κομπάνι.

ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η διαδικασία της επιχείρησης είχε ξεκινήσει στο Κομπάνι, οι μαχητές YPG και YPJ είχαν εγκαταλείψει την άμυνα μετά από πολύ καιρό και ετοιμάζονταν για την επίθεση. Αυτό δημιούργησε μεγάλο ηθικό και ενθουσιασμό. Οι μαχητές YPG/YPJ καθάρισαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης από τις συμμορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα με αυτό το ηθικό και τον ενθουσιασμό και στο τέλος έφτασαν στον λόφο Mishtenur και πραγματοποίησαν τα όνειρα των μαρτύρων Givara, Cudi, Dicle και πολλών άλλων που έπεσαν στο Κομπάνι. Μετά το Mishtenur, ο δεύτερος ελιγμός μεγάλης κλίμακας ήταν η επιχείρηση του νότιου μετώπου. Αυτή η επιχείρηση εκκαθάρισε πλήρως τις συμμορίες από αυτό το μέτωπο.

ΟΛΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Τη δεύτερη μέρα της επιχείρησης, ο διοικητής του ανατολικού μετώπου Mazlum Kobanê είπε, «Θα κηρύξουμε την ελευθερία σε 4 δρόμους» και αυτό έγινε. Την τρίτη ημέρα της επιχείρησης ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για να δοθεί το τελειωτικό,  χτύπημα στις συμμορίες του ISIS. Η διακήρυξη της ελευθερίας της πόλης του Κομπάνι θα ήταν στις 27 Ιανουαρίου.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Τότε ξεκίνησε η επιχείρηση για το Kaniya Kurda. Μερικές ώρες μετά την επιχείρηση, άρχισαν να ακούγονται φωνές από το ραδιόφωνο, “Biji Serok Apo(ζήτω ο ηγέτης Apo)”, “Biji Berxwedane Kobanê(ζήτω η αντίσταση του κομπανι)” – ένας μαχητής φώναξε από χαρά: “Οι σύντροφοι πήραν την Kaniya Kurda!”

Το Κομπάνι επρόκειτο να κηρυχτεί ελεύθερο μετά την κατάληψη του Kaniya Kurda. Οι μαχητές ήταν ανήσυχοι από ενθουσιασμό. Δεν ήταν εύκολο. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, πολέμησαν με νύχια και με δόντια, μέσα στο κρύο, χωρίς ύπνο, λίγο φαγητό, ανεπαρκή πυρομαχικά. Πάντα επιμένοντας να ζήσουν ελεύθερα, βαδίζοντας προς το θάνατο, αντίσταση που σχεδόν αψηφά τους νόμους της φύσης. Πολέμησαν ενάντια σε καλύτερα όπλα, αριθμητική ανισότητα και απάνθρωπες μεθόδους.

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ YPG ΚΥΜΑΤΙΣ ΣΤΗΝ KANIYA KURDA

Οι μαχητές των YPG και YPJ έσπευσαν στον λόφο Kaniya Kurda για να βάλουν μια γιγάντια σημαία YPG, φωνάζοντας «Biji Serok Apo» και «Biji Berxwedana Kobanê». Η γιγάντια σημαία τοποθετήθηκε στο λόφο Kaniya Kurda. Αφίσες του Κούρδου ηγέτη  Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχαν ήδη αναρτηθεί από την προηγούμενη ομάδα μαχητών.

Αφού η Meryem Kobane είπε «Θα δηλώσουμε σε όλο τον κόσμο απο τον λόφο Kaniya Kurda μπήκαν στην πόλη από και ότι το Κομπάνι είναι κόλαση για το ISIS», τα λόγια της έγιναν πραγματικότητα την 134η ημέρα της ανελέητης αντίστασης. Η αντίσταση του Κομπάνι δημιούργησε ένα χάσμα σε «Πριν από το Κομπάνι» και «Μετά το Κομπάνι». Η ιστορία διακόπηκε στο Κομπάνι και ξαναγράφτηκε.

2024-01-26T17:57:56+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top