Politico: Αγωγή των  New York Times κατά της Κομισιόν για να δημοσιοποιηθούν τα sms Φον ντερ Λάιεν με  Μπουρλά

 

Η εφημερίδα New York Times προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δώσει στη δημοσιότητα SMS μεταξύ της προέδρου της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν,  και του CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.

Όπως σημειώνει το Politico, η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν έχει τη νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δύο άτομα με γνώση του θέματος επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Politico.

Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Σε δήλωση της εφημερίδας αναφέρεται: “Οι Times υποβάλλουν πολλά αιτήματα για την ελευθερία της πληροφόρησης και διατηρούν ενεργό μητρώο. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή το αντικείμενο αυτής της αγωγής”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αγωγή έρχεται μετά την έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλυ Ο’Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα SMS, μετά από αίτημα δημόσιας πρόσβασης του δημοσιογράφου του netzpolitik.org Alexander Fanta. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο του Προέδρου να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Σε απάντηση, η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα SMS μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω του “βραχύβιου, εφήμερου χαρακτήρα τους”.

Η γερμανική εφημερίδα Bild κατέθεσε επίσης σειρά αγωγών κατά της Κομισιόν ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για τον COVID-19 που παρασκευάζονται τόσο από την Pfizer/BioNTech όσο και από την AstraZeneca.

Ενώ αρκετές από τις αιτήσεις της απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η Bild απέσπασε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο, καμία πληροφορία σχετικά με τις προηγούμενες επαφές της Φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer δεν ήρθε στο φως ως αποτέλεσμα των νομικών κινήσεων της Bild.

Σημειώνεται πως ο Άλμπερτ Μπουρλά, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη διπλή άρνησή του να καταθέσει ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, με την επιτροπή να ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν ένα μήνα η ίδια αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα SMS που αντάλλαξε με τον Άλμπερτ Μπουρλά.