“Πιθανόν να επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία” – Προειδοποίηση ΗΠΑ σε ΕΕ

“Πιθανόν να επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία” – Προειδοποίηση ΗΠΑ σε ΕΕ

"Πιθανόν να επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία" - Προειδοποίηση ΗΠΑ σε ΕΕ

"Πιθανόν να επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία" - Προειδοποίηση ΗΠΑ σε ΕΕ

"Καμπανάκι κινδύνου" κρούουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία πιθανόν να εξετάζει μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του μπλοκ των "27" κλιμακώνεται λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επιτελείς των ΗΠΑ ενημέρωσαν ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος.

Η εκτίμηση αυτή πιθανότατα βασίζεται σε πληροφορίες τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα πρέπει να συμβεί πριν από οποιαδήποτε συλλογική αντίδραση στο θέμα, ανέφεραν οι πηγές. Προς το παρόν στηρίζονται σε δημόσια γνωστές ενδείξεις, συμπλήρωσαν.

Η Ρωσία δηλώνει ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε σημεία εντός του εδάφους της αποτελεί εσωτερικό ζήτημα και αρνείται ότι έχει επιθετικές διαθέσεις, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκλήσεις πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε ρωσικό έδαφος.

Ανάλογη ένταση είχε σημειωθεί την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ και το NATO κατηγορούσαν τη Ρωσία για συγκέντρωση έως και 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, μαζί με τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, προσφέροντάς του σύνοδο κορυφής, η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στη Μόσχα

Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας οδήγησαν στην επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Bill Burns, στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, όπου και μίλησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Πούτιν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, σε τηλεφωνική τους επαφή την Τετάρτη, να ασκήσει επιρροή στην συμμαχική προς τη Μόσχα Λευκορωσία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στα λευκορωσικά σύνορα με την Πολωνία, όπου συνωθούνται εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν αρνήθηκε.

Πούτιν και Μέρκελ μίλησαν ξανά την Πέμπτη, με θέμα την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την χρήση από πλευράς Ουκρανίας μαχητικών drone κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που ελέγχουν ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά, κατά παράβαση, όπως είπε, προηγούμενων συμφωνιών, ενώ επέκρινε και τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μολονότι η Μόσχα πρέπει να δείχνει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο, τόνισε στο Bloomberg πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.

Μια επίθεση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετώπιζαν λαϊκή αντίσταση στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ωστόσο υπάρχει σχέδιο για απάντηση "στις προβοκάτσιες της Ουκρανίας", ανέφερε έτερος Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Λουκασένκο και το φυσικό αέριο

Την ώρα που η Δύση ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά του λευκορωσικού καθεστώτος Λουκασένκο, ο τελευταίος προειδοποίησε ότι θα κλείσει αγωγό ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την ΕΕ, εάν η Πολωνία κλείσει ερμητικά τα σύνορα με τη χώρα του. "Θα πρότεινα στην ηγεσία της Πολωνίας, στους Λιθουανούς και σε άλλες κουφιοκέφαλους να σκέφτονται πριν μιλήσουν", τόνισε.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν εκτεταμένα την Τετάρτη για την Ουκρανία στο Παρίσι, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Συζητήθηκε εκτενώς, επίσης, και το ζήτημα της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία έχει ενορχηστρώσει την μεταναστευτική κρίση στα πολωνικά σύνορα και στη Βαλτική και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, ανέφεραν εξάλλου δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι αμερικανικές ανησυχίες για τις προθέσεις της Ρωσίας βασίζονται σε σειρά ενδείξεων που θυμίζουν πολύ στοιχεία της περιόδου μετά την ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας, ανέφερε έτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τις σχετικές κατηγορίες.

"Η Ρωσία δεν έχει σε τίποτε να κάνει με όσα συμβαίνουν στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας", ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψή του με εκπροσώπους του Τύπου.

Οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με επιτελείς των Βρυξελλών, πάντως, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές, ανέφερε πηγή του Bloomberg.

"Ελπίζω ότι πλέον όλος ο κόσμος βλέπει ξεκάθαρα ποιος επιδιώκει την ειρήνη και ποιος συγκεντρώνει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα μας", δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. "Η ψυχολογική πίεση από τη Ρωσία δεν μας επηρεάζει, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, ο στρατός μας μπορεί να αντισταθεί οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε".