Περβίν Μπουλντάν: Ο Ερντογάν θα κάνει πόλεμο τον Μάρτιο

Σε ομιλία της την Τρίτη, η Περβίν Μπουλντάν, η συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τον πόλεμο κατά των Κούρδων της Συρίας ως αντιπερισπασμό ενόψει των τουρκικών εθνικών και προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

Η Μπουλντάν προειδοποίησε ότι ο Ερντογάν μπορεί να ξεκινήσει νέα εισβολή στη βορειοανατολική Συρία τον Μάρτιο.

«Θέλουν να καλύψουν την πείνα και τη φτώχεια που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία με την πολιτική του πολέμου», δήλωσε.

Κατηγόρησε το τουρκικό ισλαμιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ότι βασίζουν τη συμμαχία τους στους δίδυμους πυλώνες των «πολιτικών συνωμοσιών και μιας πολιτικής πολέμου».

Ο τρόπος για να ματαιώσουν τη συμμαχία τους, είπε η Κούρδισσα πολιτικός, είναι να σχηματιστεί ένας «αντιπολεμικός συνασπισμός».

Η Μπουλντάν κατηγόρησε επίσης τη «συμμαχία συνωμοσίας AKP-MHP» για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία πιέζοντας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να παγώσει τα κεφάλαια του HDP και πιθανώς να απαγορεύσει το κόμμα πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Επιπλέον, η συμπρόεδρος του κόμματος έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της προεδρικής υποψηφιότητας Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, οι προεδρικές θητείες περιορίζονται σε δύο.

Αυτή θα είναι η τρίτη προεδρική θητεία του Ερντογάν αν εκλεγεί. «Η υποψηφιότητά του δεν είναι νόμιμη», δήλωσε η Μπουλντάν.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ξεγελαστούν ούτε από την αντιπολίτευση.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι καταδικασμένη σε διπολική πολιτική», είπε η Μπουλντάν αναφερόμενη στην «Εθνική Συμμαχία», τον κύριο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψηφοφόρους δυσαρεστημένους με την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο εξακομματικός συνασπισμός έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.