Την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 26 οργανώσεις καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη καταστολή των Κούρδων δημοσιογράφων από την Τουρκία, καθώς η κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου της χώρας πέφτει κατακόρυφα.

 

Στις 3 Μαΐου, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η OBC Transeuropa μαζί με 26 άλλες διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασαν τις πρόσφατες συλλήψεις Κούρδων δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Το RSF εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023. «Η επανεκλογή του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δεν προκαλεί ανησυχίες: η χώρα, στην 158η θέση, συνεχίζει να χάνει βαθμούς στην κατάταξη», ανέφερε η RSF.

Στις 23 Απριλίου, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν Κούρδους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σανλιούρφα (Ρίχα), συμπεριλαμβανομένων των Esra Solin Dal, Mehmet Aslan και Erdoğan Alayumat. Κατηγορούμενοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», αυτοί οι δημοσιογράφοι στερήθηκαν τη νομική διαφάνεια και την πρόσβαση στους δικηγόρους τους, χωρίς να υποβληθούν ουσιαστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες.

Η παρενόχληση και ο εκφοβισμός Κούρδων δημοσιογράφων έχουν γίνει συστημικό ζήτημα στην Τουρκία, με σημαντικές αυξήσεις στις συλλήψεις τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρυσι, εννέα Κούρδοι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και ενόψει των εκλογών του 2023, άλλοι 11 κρατήθηκαν. Αυτές οι περιπτώσεις συχνά καταλήγουν σε παρατεταμένες κρατήσεις και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου νομικής παρενόχλησης, όπως τεκμηριώνεται από τη βάση δεδομένων Mapping Media Freedom.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η OBC Transeuropa και ο συνασπισμός των οργανώσεων που υποστηρίζουν κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει του Νόμου για τον Τύπο, του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η συλλογική δήλωση προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει την παρενόχληση των δημοσιογράφων και να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία όλων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία.