Ολλανδικό έγγραφο αποκαλύπτει τη στενή σχέση του Ερντογάν με την τρομοκρατία

Ολλανδικό έγγραφο αποκαλύπτει τη στενή σχέση του Ερντογάν με την τρομοκρατία

  • Date: 20 Φεβρουαρίου, 2021
  • Categories:Διεθνή
Ολλανδικό έγγραφο αποκαλύπτει τη στενή σχέση του Ερντογάν με την τρομοκρατία

Ολλανδικό έγγραφο αποκαλύπτει τη στενή σχέση του Ερντογάν με την τρομοκρατία

Έγγραφο των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών "καίει" τον Ερντογάν, καθώς υποστηρίζει ότι το AKP υποστηρίζει την τρομοκρατία οπουδήποτε και αν βρίσκεται, αποκαλύπτοντας τη σχέση του Ερντογάν με την αύξηση των εξτρεμιστών στις Κάτω Χώρες.

Το έγγραφο έδειξε ότι οι στόχοι του Ερντογάν για «Εξισλαμισμό» διαδίδονται στην τουρκική κοινότητα στις Κάτω Χώρες μέσω «ολλανδικών τουρκικών ενώσεων», σύμφωνα με όσα ανέφερε το Al Ain News Network.

Σύμφωνα με το έγγραφο 30 σελίδων, οι τουρκικές οργανώσεις σαλαφιστών απολαμβάνουν «στενούς δεσμούς» με τουρκικές οργανώσεις στις Κάτω Χώρες, ειδικά με οργανώσεις των νέων.

Αυτές οι ομάδες με τη σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους σαλαφιστές ιεροκήρυκες και προβάλλουν τα μηνύματά τους μέσω των κοινωνικών μέσων, όπου δοξάζουν τους εξτρεμιστές και ανταλλάσσουν αντι-δυτική και αντισημιτική ρητορική και προπαγάνδα.

Σε ένα σημείο του διαβαθμισμένου εγγράφου με τίτλο, "Στρατηγική Ισλαμισμού του Ερντογάν: Πώς ωφελούνται οι Σαλαφιστές", επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε χώρο για τους "Σαλαφιστές" στη χώρα του καθώς ενίσχυε σταδιακά την πολιτική του δύναμη στην Τουρκία.

Το έγγραφο ρίχνει φως και στη σχέση της Τουρκίας με ορισμένες παρακρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της Tahrir al-Sham στη Συρία, όπου ο Ερντογάν έχει δώσει χώρο και για άλλα «τρομοκρατικά» κινήματα να ευδοκιμήσουν, συμπεριλαμβανομένου του «Μετώπου των Ανατολικών Ισλαμικών Κρατών».

Οι αναλυτές της έκθεσης συζήτησαν επίσης τη σχέση μεταξύ των θέσεων και των δηλώσεων του Ερντογάν, και της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης, το 2019.

Στις 18 Μαρτίου 2019, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε μαζικό πυροβολισμό σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, από τον Gökmen Tanisch, τον 37χρονο Τούρκο άνδρα που αργότερα καταδικάστηκε για την επίθεση.

Ο αναλυτές ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε το πρόσχημα των πυροβολισμών στο Christchurch στη Νέα Ζηλανδία (15 Μαρτίου 2019) από έναν βίαιο λευκό φανατικό νωρίτερα εκείνο το έτος, και την αντι-δυτική δημόσια ρητορική, για να παίξει ρόλο στην υποκίνηση του Gökmen Tanisch να διαπράξει την επίθεση.