Στην έκθεσή της, η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία επεσήμανε ότι η Τουρκία σκότωσε αμάχους στη Ροζάβα χρησιμοποιώντας UAV. Η έκθεση τόνισε επίσης ότι ο πόλεμος και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζονται στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές.

 

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Συρία δημοσίευσε την έκθεσή της για τη Συρία που καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η έκθεση θα συζητηθεί 53η Σύνοδο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ξεκίνησε στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 11 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 13 Οκτωβρίου.

Τα εγκλήματα πολέμου συνεχίζονται

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πάολο Πινέιρο μίλησε στη συνέντευξη Τύπου και επεσήμανε ότι η βία στη Συρία κλιμακώνεται ενώ η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο Πινέιρο είπε: «Πριν η Συρία βυθιστεί βαθύτερα στην κλιμάκωση της βίας και στην οικονομική παρακμή, καλούμε τους βασικούς παράγοντες να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και να ανταποκριθούν στις τρομερές τους ανάγκες και προτρέπουμε την κυβέρνηση στη Δαμασκό να λάβει υπόψη και να ανταποκριθεί θετικά στη νόμιμη κατάσταση των Σύριων, φιλοδοξίες και δικαιώματα ως κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Pinheiro πρόσθεσε: «Επαινούμε τα κράτη που από τον Ιανουάριο έχουν επαναπατρίσει περισσότερες από 2.000 γυναίκες και παιδιά και ζητάμε να συνεχιστούν τέτοιοι επαναπατρισμοί. Καλούμε επίσης τα κράτη να φέρουν στο σπίτι τους άνδρες ενήλικες πολίτες που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία και να λογοδοτήσουν τους φερόμενους δράστες ανάμεσά τους για εγκλήματα πολέμου του ISIS , εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία σε διαδικασίες που συμμορφώνονται με τα πρότυπα δίκαιης δίκης».

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο, η έκθεση τεκμηριώνει πώς η συριακή κυβέρνηση και άλλα μέρη (μεταξύ αυτών και η Τουρκία) παρεμπόδισαν άσκοπα τη σωτήρια βοήθεια και συνέχισαν να βομβαρδίζουν στόχους στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.

 

2023-09-13T16:12:03+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top