Νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απεικονίζουν τον εκτεταμένο και συνεχή βομβαρδισμό της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας από την Τουρκία. Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων κατηγορούν την Τουρκία ότι διαπράττει παραβιάσεις κατά αμάχων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

 

Η Τουρκία επιτέθηκε στη Βόρεια και Ανατολική Συρία συνολικά 339 φορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, διαπράττοντας παραβιάσεις κατά του άμαχου πληθυσμού που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσίευσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV, κοινώς drones), μαχητικά αεροσκάφη, βαρύ πυροβολικό, στοχεύοντας βασικές υποδομές σε όλη την περιοχή, αγροτικές τοποθεσίες ζωτικής σημασίας για τα προς το ζην και περιοχές αμάχων.

Οι επιθέσεις της Τουρκίας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις αστικές υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες, ανέφεραν οι SDF, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, απώλεια παροχής νερού και δυσκολία πρόσβασης σε αστικές ανέσεις και βασικά αγαθά. Οι στόχοι περιελάμβαναν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεωργικές καλλιέργειες, ελαιώνες, νοσοκομεία, ένα φορτηγό βοήθειας έκτακτης ανάγκης, εργαστήρια, σχολεία, εγκαταστάσεις και εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, τοπικές επιχειρήσεις, χωριά, σπίτια και πολιτικά οχήματα.

Οι επιθέσεις, τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος, εκτείνονται από το Derik (al-Malikiyah) έως την Ayn Issa, τη Minbic (Manbij), την Şehba (Al-Shahba) και το Efrin (Afrin). «Διπλα χτυπήματα» σε υποδομές με στόχο να χτυπήσουν ιατρικό προσωπικό, πολιτική άμυνα και δημοσιογράφους, προστίθεται στην έκθεση.

Η Τουρκία στόχευσε τα γεωργικά χωράφια τον Μάιο και τον Ιούνιο προκαλώντας μέγιστη ζημιά στις εποχικές καλλιέργειες και σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση. Οι επιθέσεις σε σταθμούς πετρελαίου στο Qamishli (Καμισλί) είχαν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση των ποταμών, πρόσθεσε η έκθεση.

Η συμμαχία SDF ΗΠΑ  σημείωσαν επίσης ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στόχευαν τους διοικητές και τους μαχητές τους, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη της αναζωπύρωσης του ISIS. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έβαλε στο στόχαστρο κέντρο για τραυματίες πολέμου, σκοτώνοντας δύο.

Η Τουρκία δικαιολογεί τις ενέργειές της βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως αυτοάμυνα. Ωστόσο, ειδικοί διεθνούς δικαίου και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αυτές οι επιχειρήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και είναι εγκλήματα πολέμου.