Οι Τούρκοι σκότωσαν με ντρόουν Γιαζίντι πολιτοφύλακες στο Σιντζάρ του Ιράκ

Τρεις μαχητές από τις κουρδικές Μονάδες Αντίστασης Σιντζάρ (YBS) σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το τουρκικό χτύπημα με ντρόουν έγινε γύρω στις 09.10 ώρα GMT και είχε στόχο ένα όχημα που μετέφερε μέλη των YBS, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού διοικητή και δύο μαχητών, στην περιοχή Σιντζάρ (Σινγκάλ) στην οποία ζουν οι Γιαζίντι, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι YBS είναι μια κατά κύριο λόγο πολιτοφυλακή των Γιαζίντι. Ιδρύθηκε το 2014 για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από την περιοχή και ενώ ο ιρακινός στρατός είχε αποχωρήσει ηττημένος Έκτοτε έχει παραμείνει ως μία ισχυρή τοπική ένοπλη δύναμη στην περιοχή.

Το Σιντζάρ (Σενγκάλ στα κουρδικά) διοικείται από μια αυτόνομη διοίκηση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) όπως ισχυρίζεται η Τουρκία.

Η περιοχή έχει το δικό της στρατιωτικό σώμα που ονομάζεται Μονάδες Προστασίας Σινγκάλ (YBS στα κουρδικά).

Η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις στις βόρειες περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και κατά καιρούς πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, οι περισσότερες από τις οποίες επικεντρώνονται στις περιοχές του Σιντζάρ/Σινγκάλ και του στρατοπέδου Μαχμούρ στην Περιφέρεια της Νινευή.

Την 1η Μαΐου 2022, στην περιοχή Σιντζάρ παρατηρήθηκε ένταση λόγω της ανάπτυξης ιρακινών στρατιωτικών μονάδων σε διάφορες περιοχές, ειδικά στην περιοχή Σούνι, βόρεια του όρους Σιντζάρ.

Ο στόχος της ανάπτυξης ιρακινών στρατιωτικών μονάδων ήταν να επιβληθεί στρατιωτικός έλεγχος στην περιοχή, να αφαιρεθούν τα εμπόδια που είχαν δημιουργήσει οι YBS και να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με μια συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ το 2020.

Οι κάτοικοι της περιοχής Σιντζάρ, στην πλειονότητά τους Γιαζίντι, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία, υπέστησαν καταστροφικές σφαγές στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το 2014.