Γερμανοί πολιτικοί προτρέπουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον πρώην συμπρόεδρο του HDP Selahattin Demirtaş, επισημαίνοντας τη συστηματική πολιτική παρεμπόδιση και τις παραβιάσεις των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ο οποίος κρατείται από το 2016.

Η Berivan Aymaz και ο Anton Hofreiter, ηγέτες του κρατικού κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αντίστοιχα, έγραψαν την επιστολή υπογραμμίζοντας τις πολιτικές και νομικές αδικίες γύρω από τη φυλάκιση του Ντεμιρτάς.

«Μαθαίνοντας ότι ο κ. Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκιση [στην υπόθεση Κομπάνι], στεναχωριόμαστε βαθιά», ανέφεραν οι πολιτικοί στην επιστολή τους. Τόνισαν τις επαναλαμβανόμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) από το 2018 που απαιτούσαν την άμεση αποφυλάκισή του, υπογραμμίζοντας ότι η τήρηση αυτών των αποφάσεων αποτελεί νομική υποχρέωση για όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Στην επιστολή σημειώνεται επίσης η απόρριψη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των δεσμευτικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ, δηλώνοντας ότι δεν τον δεσμεύουν προσωπικά. Αυτή η στάση θεωρείται ως άμεση αμφισβήτηση των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία στο πλαίσιο του ΣτΕ ως προς τις δεσμεύσεις της έναντι των αρχών ενός κράτους δικαίου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επιπλέον, οι πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η μη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βλάπτει τη δημοκρατική εικόνα της Τουρκίας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την τύχη του συναδέλφου μας και να διατηρούμε την ελπίδα για την άμεση απελευθέρωσή του», πρόσθεσαν, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Το φόντο αυτής της διεθνούς έκκλησης είναι η εν εξελίξει υπόθεση Κομπάνι στο 22ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, όπου ο Ντεμιρτάς και άλλοι πρώην ηγέτες του HDP αντιμετώπισαν δίκες που κατέληξαν σε αυστηρές ποινές , με τον ίδιο τον Ντεμιρτάς να καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 42 ετών μετά από επτάμισι χρόνια  φυλάκισης. Αυτή η υπόθεση έχει εντείνει τον διεθνή έλεγχο και την κριτική σχετικά με την προσήλωση της Τουρκίας στις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.