Η τουρκική αεροπορία συνεχίζει τις επιθέσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία. Στο Κομπάνι, οι πυροσβέστες δέχθηκαν επίθεση σε εργοστάσιο που είχε βομβαρδιστεί στο παρελθόν, ενώ τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι  στην Amûdê. Στο Dirbêsiyê, μια μητέρα και δύο από τους γιους της τραυματίστηκαν.

Η γενοκτονική εκστρατεία του τουρκικού κράτους κατά της αυτόνομης περιοχής της βόρειας και ανατολικής Συρίας υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης του τρόμου» συνεχίστηκε αμείωτη το απόγευμα της Κυριακής. Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και drones συνεχίζουν να  επιτίθενται σε υποδομές και αμάχους.

Στο Κομπάνι, πυροσβέστες έγιναν στόχος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις κατάσβεσης σε χώρο πρώην εργοστασίου τσιμέντου. Το εργοστάσιο στο χωριό Çelebiyê (al-Jalabiyya), νοτιοανατολικά του καντονιού, είχε ήδη χτυπηθεί από αέρος τουλάχιστον τρεις φορές νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Πλάνο που δημοσιεύτηκε δείχνει ότι η επιθεση σημειώθηκε σε μια αποθήκη μόλις λίγα μέτρα από ένα πυροσβεστικό όχημα πάνω στο οποίο στεκόταν ένας υπάλληλος της πυροσβεστικής.

Περαιτέρω επιθέσεις στο Κομπάνι στράφηκαν εναντίον σιλό σιτηρών και ενός μικρού δάσους στα νότια προάστια της πόλης. Προηγουμένως, μια φάρμα βοοειδών, μια βάση των Asayish (Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας) και ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούσε περίπου 300 χωριά της περιοχής με ενέργεια είχαν ήδη βομβαρδιστεί στο καντόνι. Το εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στο Qamishlo, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές κατά της εγκατάστασης ηλεκτροδότησης στο Hîzama Bakur και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές αναφέρθηκαν επίσης στην Amûdê. Ένας υποσταθμός επλήγη από τις επιθέσεις, οι οποίες είχαν στόχο και τα χωριά Merkeba και Kotih. Επιπλέον, ο μύλος που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου που συνδέει το Amûdê με τη Χεσσέκα χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη. Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι σιταποθήκες στη συνοικία Dirbêsiyê του καντονιού Χεκσέκα και το σπίτι ενός πολίτη στο χωριό Γκιρμπετλί έγιναν άμεσα στόχοι τουρκικών επιθέσεων. Τα αδέρφια Can και Rojan και η μητέρα τους τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ το σπίτι έγινε άχρηστο. Οι τραυματίες πολίτες μεταφέρθηκαν στο περιφερειακό νοσοκομείο για νοσηλεία.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Τουρκία επιτίθεται από αέρος στην αυτόνομη περιοχή της βόρειας και ανατολικής Συρίας, εκτός από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI). Η κυβέρνηση στην Άγκυρα δικαιολογεί τις επιθέσεις με «αντίποινα» για τους θανάτους Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια «διασυνοριακών επιχειρήσεων» στο βόρειο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποδώσει τις επιθέσεις που πραγματοποιεί η αεροπορία της στο δικό της έδαφός στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ή στις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για έναν νέο επιθετικό πόλεμο κατά του Κουρδιστάν.

. Στην κουρδική συνοριακή πόλη Suruç, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Urfa και ακριβώς απέναντι από το Κομπάνι, έπεσαν βόμβες σε αγροτική περιοχή.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι επρόκειτο για επίθεση με drone . Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα βομβάρδισε το δικό της έδαφος και απέδωσε το περιστατικό στους YPG/SDF προκειμένου να δημιουργήσει μια βάση για εγκλήματα πολέμου.

 

 

2024-01-15T03:19:27+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top