Πέντε δημοσιογράφοι από τα μέσα ενημέρωσης Mezopotamya, JinNews και Gazete Duvar, και ένας υπάλληλος Τύπου του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών, συνελήφθησαν στη Σμύρνη της Τουρκίας την Τρίτη σε επιδρομές σε σπίτια το πρωί.

Η καταστολή του Τύπου, με ιδιαίτερη έμφαση στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζεται υπό την κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στην Τουρκία, με πέντε δημοσιογράφους και έναν εκπρόσωπο Τύπου  συνελήφθησαν την Τρίτη στη  Σμύρνη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές στις κατοικίες των ανταποκριτών του πρακτορείου Mezopotamya Semra Turan, Delal Akyüz και Tolga Güney. Η ανταποκρίτρια του JinNews Melike Aydın. και ο Cihan Başakçıoğlu από το Gazete Duvar. Επιπλέον, η Fatma Funda Akbulut, στέλεχος του γραφείου Τύπου του Κόμματος DEM, τέθηκε υπό κράτηση.

Το σκεπτικό πίσω από τις συλλήψεις παραμένει άγνωστο. Οι έξι συλληφθέντες κρατούνται αυτή τη στιγμή στην αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας στο Τσανκάγια, υπόκεινται σε 24ωρη απαγόρευση επικοινωνίας που περιορίζει την πρόσβασή τους σε νομικούς συμβούλους και οποιαδήποτε επαφή με το εξωτερικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat (DFG) και η Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MKG) εξέφρασαν έντονη αντίθεση στις κρατήσεις, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωσή του, το DFG προέτρεψε τις αρχές «να σταματήσουν να διαπράττουν εγκλήματα και να απελευθερώσουν αμέσως τους συναδέλφους μας». Η δήλωση υπογράμμισε την επιβολή 24ωρου περιορισμού στους φακέλους των κρατουμένων, αποκρύπτοντας τους λόγους της σύλληψής τους και καταδίκασε τη συνεχιζόμενη πίεση στους δημοσιογράφους που είναι επιφορτισμένοι να μεταδίδουν ειδήσεις στο κοινό.

Το MKG, στην ανακοίνωσή του, απηχούσε την έκκληση για άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες συλλήψεις και κρατήσεις γυναικών δημοσιογράφων.

Και οι δύο ενώσεις υπογράμμισαν τον ζωτικό ρόλο των δημοσιογράφων στο να φέρουν την αλήθεια στο κοινό, υποστηρίζοντας ότι τέτοια κατασταλτικά μέτρα δεν μπορούν να φιμώσουν αξιότιμους δημοσιογράφους που δεσμεύονται να αποκαλύψουν την αλήθεια.