Κούρδοι κινηματογραφιστές δικάζονται για τη δουλειά που κάνουν, κατηγορούμενοι κυρίως γιατι “κάνουν προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση» και «βοηθάνε τρομοκρατική οργάνωση». Κρατούνται και δικάζονται.

Η 7η ακρόαση της επανάληψης της δίκης του δημοσιογράφου Ertuğrul Mavioğlu και του σκηνοθέτη Çay an Demirel με την κατηγορία της «προπαγάνδας για παράνομη οργάνωση» σε σχέση με το ντοκιμαντέρ Bakur  που γύρισαν και σκηνοθέτησαν πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Batman 2ο Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Çayan Demirel και ο δικηγόρος του Meral Hanbayat Yeşil παρακολούθησαν την ακρόαση μέσω του συστήματος πληροφοριών ήχου και βίντεο (SEGBİS) από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Batman, δικηγόρος Erkan Şenses, ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή για «προπαγάνδα για παράνομη οργάνωση».

Η δικηγόρος υπεράσπισης Meral Hanbayat Yeşil δήλωσε ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ εξυπηρετούσε την ειρήνη, όχι τον πόλεμο, και επέστησε την προσοχή στην ειρηνευτική διαδικασία. Σημείωσε ότι αυτή η δίκη συνεχίζεται εδώ και χρόνια βάσει αστυνομικής έκθεσης.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μπάτμαν, Ερκάν Σενσές, είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για οποιαδήποτε προπαγάνδα εδώ. Πρέπει να δούμε τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Γιατί η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ σε μια περίοδο ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν υποκίνηση πολέμου; Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στα πλαίσια της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης. Απαιτούμε την τήρηση του εσωτερικού δικαίου και την αθώωση των πελατών μας.”

Μετά την υπεράσπιση, το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του μετά από σύντομη διακοπή. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Mavioğlu και τον Demirel σε κάθειρξη 1 έτους και 13 μηνών για «προπαγάνδα για παράνομη οργάνωση».

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ

Τα γυρίσματα της ταινίας “A Guerrilla Documentary: Bakur”σε σκηνοθεσία δημοσιογράφου Ertugrul Mavioglu και Cayan Demirel και παραγωγή Ayse Cetinbas. κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες 2013-2015 μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για τον τερματισμό της 40χρονης κουρδοτουρκικής σύγκρουσης. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την τουρκική πρεμιέρα της ταινίας, οι σκηνοθέτες οδηγήθηκαν σε δίκη. Και οι δύο κατηγορούνται για διάδοση προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης βάσει του άρθρου 7/2-1 του νόμου αριθ. 3713 για την Αντιτρομοκρατική για το ντοκιμαντέρ τους.η ταινία Bakur καταγράφει την καθημερινή ζωή και την πολιτική ζωή των ανταρτών και δείχνει επίσης την αποχώρηση του PKK από τα βουνά μετά το 2013.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 92 λεπτών ξεκινά με το ιστορικό κάλεσμα του Κούρδου Ηγέτη Abdullah Öcalan που διαβάστηκε στο Newroz στις 21 Μαρτίου 2013 στο Amed και κινηματογραφεί την απόσυρση των ανταρτών HPG από την Τουρκία και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους αντάρτες.

Επί δεκαετίες η Τουρκία αποσιωπά τις αναφορές για την ένοπλη σύγκρουση με τους Κούρδους.Η ταινία Bakur διερευνά ζητήματα εθνικής ταυτότητας, την ιστορία του PKK, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο των γυναικών στη σύγκρουση. Η αφήγηση τοποθετείται με φόντο σκηνές από διαφορετικά στρατόπεδα εκπαίδευσης του PKK στην ορεινή συνοριακή περιοχή μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ, όπου οι σκηνοθέτες συνάντησαν με αυτοπεποίθηση νεαρά μέλη του PKK.

Το ντοκιμαντέρ επρόκειτο να προβληθεί στο 34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης εκτός διαγωνισμού το 2015. Ωστόσο, η προβολή ακυρώθηκε από τη διεύθυνση του φεστιβάλ τέσσερις ώρες πριν από την προγραμματισμένη προβολή.

Η ταινία είναι τόσο ειλικρινής όσο και προσωπική, συνδέοντας ατομικές ζωές με ιδέες για το σπίτι και το δικαίωμα στην αντίσταση. Η ταινία επεκτείνει αυτή την προσωπική οπτική γωνία μέσα από πολιτικές και ιστορικές αξιολογήσεις από στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες του PKK.Η ταινία Bakur κρατά μια σαφή πολιτική στάση διεκδικώντας εκ νέου την αυτοδιάθεση ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

2023-12-15T01:19:04+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top