Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αναφέρουν σημαντικές επιτυχίες κατά του ISIS στις αρχές του 2024, αιχμαλωτίζοντας 233 στελέχη και σκοτώνοντας 10, παρά τις προκλήσεις από τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξάρθρωσαν 28 πυρήνες του ISIS στη βορειοανατολική Συρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, αιχμαλωτίζοντας 233 στελέχη και σκοτώνοντας άλλους 10. Αυτές οι επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποιήθηκαν παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθέσεις και την ενασχόληση των δυνάμεών μας να αντιμετωπίσουν και να αντισταθούν σε αυτές τις επιθέσεις, οι δυνάμεις μας διεξήγαγαν 28 επιτυχημένες επιχειρήσεις ασφαλείας με την υποστήριξη των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού κατά των πυρήνων του ISIS, ανατρέποντας πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις και εξαρθρώνοντας πολλούς πυρήνες», το SDF Media Center. δήλωσε στις 4 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις περιλάμβαναν έξι μεγάλες απόπειρες να ματαιωθούν σχέδια επίθεσης και τρεις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο στρατόπεδο al-Hol (al-Hawl), στην περιοχή Hamrat στη Ράκα και στα περίχωρα της Al-Hasakah (Heseke). Μόνο στον καταυλισμό al-Hol, 85 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Humanity and Security.

Οι βασικές επιτυχίες περιλάμβαναν την εξάλειψη δύο στελέχων του ISIS στην Al-Talja, Al-Shaddadi στις 4 Ιανουαρίου και την αποτροπή επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Al-Ezbah, Deir ez-Zor (Dêrezor), στις 3 Ιουνίου. Οι SDF απέτρεψαν επίσης απόπειρες διαφυγής κρατουμένων του ISIS και αναχαίτισε πολλαπλές επιθέσεις αυτοκτονίας και τοποθετήσεις αυτοσχέδιον βομβών.

Οι SDF υπογράμμισαν τον κρίσιμο ρόλο της τοπικής υποστήριξης στις προσπάθειές τους κατά της τρομοκρατίας. «Τιμούμε επίσης την ευγενή στάση του λαού μας, ιδιαίτερα εκείνων στο Deir ez-Zor και την Al-Hasakah, η υποστήριξη των οποίων ήταν στρατηγικά κρίσιμη για τις επιχειρήσεις μας κατά των τρομοκρατικών πυρήνων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι SDF επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων επαίνεσαν τη γενναιότητα των μαχητών τους και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ISIS.