Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) αποκαλύπτει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών, βίας κατά των γυναικών, περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και καταχρήσεων στο ποινικό σύστημα της χώρας.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (İHD) δημοσίευσε την ολοκληρωμένη ετήσια έκθεσή της την Τρίτη, η οποία περιγράφει λεπτομερώς μια σειρά υποθέσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισημάνθηκαν στον οργανισμό κατά το 2022.

Ο κορυφαίος οργανισμός παρακολούθησης δικαιωμάτων τόνισε 30 αναφερόμενες εξωδικαστικές δολοφονίες με 43 περιπτώσεις τραυματισμών, 146 θανάτους από αμέλεια με 2126 περιπτώσεις τραυματισμών και 407 θανάτους λόγω ένοπλων συγκρούσεων με 114 περιπτώσεις τραυματισμών.

Τα ευρήματα της ένωσης σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τουρκικές φυλακές αποκάλυψαν 1517 άρρωστους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 651 βαρέως άρρωστων και 377 περιπτώσεις αναφερόμενων πειθαρχικών μέτρων. «Η πολιτική επιβολής του ποινικού συστήματος του δικαστικού σώματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας εισάγει διακρίσεις. Οι πολιτικοί κρατούμενοι, δυστυχώς, εκτίουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της ποινής τους σε σύγκριση με τους ποινικούς κρατούμενους», ανέφερε η İHD.

Οι περιπτώσεις βίας κατά γυναικών και παιδιών που αναφέρθηκαν στην οργάνωση το 2022 περιελάμβαναν 17 αυτοκτονίες, μία δολοφονία τιμής και δύο εγκλήματα μίσους κατά τρανς γυναικών. Επιπλέον, το İHD ασχολήθηκε με 72 υποθέσεις παιδικής δολοφονίας και 288 περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών.

Η εποπτική αρχή για τα δικαιώματα επέστησε επίσης την προσοχή στην ανεπαρκή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στις αρχές του 2023. «Ο σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου, ο οποίος έπληξε εκατομμύρια ανθρώπους σε μια ευρεία περιοχή και οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους, αποκάλυψε ότι το κράτος δεν έχει μια μόνιμη πολιτική για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και της έρευνας και διάσωσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε.

«Ενώ στη γεωγραφία μας ακολουθείται μια τόσο μεγάλη πολιτική διάκρισης, αποκλεισμού και οργάνωσης μίσους, δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιπολίτευση δεν μιλούν εναντίον αυτών των αδικιών», προειδοποιεί η έκθεση.

Η έκθεση επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες και τους δικούς της νόμους, ιδιαίτερα στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Ανέφερε 76 έρευνες του İHD για παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και 571 ανέφεραν παρεμβάσεις ασφαλείας σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία δεν ενεργεί καν σύμφωνα με το σύνταγμά της, βρίσκεται δυστυχώς σε εξαιρετικά κακή θέση όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα να μην βασανίζονται, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. , και το δικαίωμα να μην εκτίθενται σε διακρίσεις», κατέληξε η İHD.

«Ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανακοινώνουμε την «έκθεσή μας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 2022», θέλουμε να μοιραστούμε με το κοινό για άλλη μια φορά πόσο αποφασισμένοι είμαστε στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δεσμεύτηκε η İHD.