Ο εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) υπό την ηγεσία των Κούρδων, Νούρι Μαχμούντ επέκρινε τη σχεδιαζόμενη εισβολή της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν και την παραβίαση των διεθνών νόμων από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας την απειλή τους για την περιφερειακή σταθερότητα.

 

Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, σε συνδυασμό με τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, κινδυνεύουν να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή πίσω σε ένα μακρινό παρελθόν, προειδοποίησε ο Νούρι Μαχμούντ, εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), σε συνέντευξή του στη Rosa Moussaoui της γαλλικής εφημερίδας L’Humanité την Τετάρτη.

Ο Μαχμούντ καταδίκασε την ανακοίνωση του Ερντογάν για μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν πριν από το καλοκαίρι, τονίζοντας την περιφρόνηση του προέδρου για τα διεθνή σύνορα και τη σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό το θέμα. Αυτή η στρατηγική κίνηση, που υποτίθεται ότι στοχεύει στη στόχευση θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν -που έχουν ήδη υποβληθεί σε μήνες τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών- θεωρείται από ορισμένους ως το επόμενο βήμα της Τουρκίας προς την εμβάθυνση της στρατιωτικής κατοχής των κουρδικών περιοχών μόνιμος.

«Η αμείωτη ισχύς του Ερντογάν στην Τουρκία, που υποστηρίζεται από εθνικιστές, ισλαμιστές και συντηρητικούς, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των τζιχαντιστών στα κουρδικά εδάφη και εκείνων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αποτελούν μια τρομερή δύναμη εναντίον μας», δήλωσε ο Μαχμούντ.

Ο Μαχμούντ περιέγραψε λεπτομερώς την υπαρξιακή απειλή που θέτει η επεκτατική στρατηγική του Ερντογάν, με στόχο την επαναφορά της Μέσης Ανατολής στα σύνορα του «Misak-ı Millî» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή του Εθνικού Συμφώνου—ένα όραμα που απειλεί όχι μόνο να επεκτείνει την εθνική επικράτεια της Τουρκίας, αλλά και ενδεχομένως να γινει αποκατάσταση των προηγούμενων συνόρων της αυτοκρατορίας σε βάρος της περιφερειακής ειρήνης.

Η αντίσταση του YPG βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των κοινοτήτων της Ροζάβα και της βορειοανατολικής Συρίας, Κούρδων και μη Κούρδων. «Χωρίς την υποστήριξη του λαού μας, που υπομένει ηρωικά ένα επιβεβλημένο εμπάργκο και αυτοδιαχειρίζεται την καθημερινότητά του, η ένοπλη αντίστασή μας θα υποχωρούσε», πρόσθεσε ο Μαχμούντ. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αναζωπύρωση των φονταμενταλιστικών ομάδων, επισημαίνοντας την παρουσία χιλιάδων μαχητών του ISIS και των οικογενειών τους σε εγκαταστάσεις κράτησης όπως το στρατόπεδο Al-Hol, υπογραμμίζοντας τη διεθνή διάσταση αυτής της κρίσης και ζητώντας παγκόσμια αναγνώριση και υποστήριξη της κουρδικής αυτοδιοίκησης στον αγώνα κατά της αναζωπύρωσης του ISIS.

Πριν από τη συνέντευξή του, ο Νούρι Μαχμούντ παρευρέθηκε σε δεξίωση για το Νεβροζ στο Παρίσι, όπου γιορτάστηκε η κουρδική ανθεκτικότητα μαζί με Γάλλους και Κούρδους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.