Οι Κούρδοι στο Παρίσι αποχαιρέτησαν τα θύματα της φονικής επίθεσης

Χιλιάδες μέλη της κουρδικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Παρίσι για να τιμήσουν τη μνήμη των τριών θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στις 23 Δεκεμβρίου. Οι θρηνούντες στην κηδεία αποχαιρέτησαν τα θύματα της φονικής επίθεσης με δάκρυα, καθώς φώναζαν “Şehîd namirin” [Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι], “Jin, Jiyan, Azadi” [Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία] και “Biji Serok Apo” [Ζήτω ο Ηγέτης Οτσαλάν].Χιλιάδες μέλη της κουρδικής κοινότητας από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Παρίσι για να τιμήσουν τη μνήμη των τριών θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στις 23 Δεκεμβρίου.

Γάλλοι πολιτικοί παρευρέθηκαν επίσης στην σεμνή τελετή στο Villiers-le-Bel που διοργανώθηκε πριν από την επιστροφή των σορών των τριών θυμάτων στην πατρίδα τους.

Τα φέρετρα των Εμινέ Καρά (Evîn Goyî), μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και επιφανούς ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών, του μουσικού Μιρ Περβέρ (Mehmet Şirin Aydın) και του πολιτικού ακτιβιστή Αμπντουραχμάν Κιζίλ, ήταν τυλιγμένα στις σημαίες. του PKK και της Ροζάβα, της ελεγχόμενης από τους Κούρδους περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας.

Το πλήθος που περίμενε στην μια αίθουσα, χαιρέτησε τα αδικοχαμένα μέλη της Κουρδικής κοινότητας με δάκρυα, φωνάζοντας «Şehîd namirin» [Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι], «Jin, Jiyan, Azadi» [Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία] και «Biji Serok Apo» [ Ζήτω ο ηγέτης Οτσαλάν].

Χιλιάδες παρακολούθησαν την τελετή έξω από την αίθουσα, μέσα από γιγαντοοθόνες.

Ο Remzi Kartal, συμπρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (Kongra-Gel) και ο συμπρόεδρος του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου στη Γαλλία (CDK-F), Xane Akdoğan, μίλησαν κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Αυτός ο αιώνας θα είναι ο αιώνας των γυναικών και των Κούρδων. Κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτό», δήλσε ο Ακντογάν.

Η κουρδική κοινότητα στη Γαλλία προετοιμάζεται επίσης για δύο άλλες εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί λευκή πορεία στη rue d’Enghien, στο σημείο της τραγωδίας.

Έπειτα, στις 7 Ιανουαρίου, οι Κούρδοι θα συγκεντρωθούν για μια μεγάλη πορεία που θα οργανωθεί για τα θύματα τόσο της επίθεσης του Δεκεμβρίου όσο και της επίθεσης κατά των Κούρδων στο Παρίσι το 2013.

Το 2013, τρεις γυναίκες Κούρδισσες ακτιβίστριες, συμπεριλαμβανομένης μιας εκ των ιδρυτών του PKK, δολοφονήθηκαν από έναν Τούρκο ένοπλο στο Παρίσι. Η εν λόγω υπόθεση έχει παραμείνει ανεξιχνίαστη, ενώ ο βασικός ύποπτος, που φέρεται να συνδέεται με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, πέθανε στη φυλακή το 2016.

Για πολλούς Κούρδους στη Γαλλία και όχι μόνο, οι δολοφονίες του Δεκεμβρίου ήταν μία συνέχεια των πυροβολισμών που πραγματοποιήθηκαν πριν από δέκα χρόνια. Η κουρδική κοινότητα επιμένει ότι η επίθεση του Δεκεμβρίου πρέπει να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη και να διερευνηθεί ο ρόλος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις δολοφονίες.

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν 69χρονο συνταξιούχο ως τον κύριο ύποπτο για τον πυροβολισμό που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις στις 23 Δεκεμβρίου.