Σε ζωντανή μετάδοση μέσω τηλεφώνου στο Sterk TV τη Δευτέρα, οι Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας (HPG) δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την ανυποχώρητη αντίστασή τους ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της Τουρκίας, κατηγορώντας την για περιβαλλοντική καταστροφή και εκτοπισμό των κουρδικών κοινοτήτων για να διεκδικήσουν τον έλεγχο και την κυριαρχία στα κουρδικά εδάφη.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG), η στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αντισταθούν στις ενέργειες του τουρκικού κράτους εντός των κουρδικών εδαφών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Σερντάρ Γιεκτάς. Ο Yektaş επέκρινε την Τουρκία για τις καταστροφικές πολιτικές της, οι οποίες ισχυρίστηκε ότι περιελάμβαναν περιβαλλοντική καταστροφή και εκτοπισμό των κουρδικών κοινοτήτων, σε ζωντανή μετάδοση στο Sterk TV μέσω τηλεφώνου τη Δευτέρα.

«Μιλάμε για τις καταστροφικές ενέργειες του τουρκικού κράτους», δήλωσε ο Yektaş, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Ανέφερε πρόσφατα πλάνα που δείχνουν δέντρα να κόβονται στο Αφρίν (Εφρίν), περιγράφοντας αυτό ως πράξη εχθρότητας προς τη φύση. Κατηγόρησε την Τουρκία για μακρά ιστορία αφανισμού, αναφερόμενος στην πυρπόληση χιλιάδων χωριών τη δεκαετία του 1990 και στις πρόσφατες επιθέσεις σε πόλεις όπως η Cizîrê η Sharankh και η Sur (Sûr στο Diyarbakır (Amed).

Ο Yektaş υποστήριξε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι να ερημώσει τις κουρδικές περιοχές προκειμένου να αποκτήσει έλεγχο σε αυτές, να τις προσαρτήσει και να υπονομεύσει την κουρδική κυριαρχία. Ανέφερε ότι σε μέρη όπως το Haftanin  και το Avaşin, οι ντόπιοι δεν μπορούν επί του παρόντος να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας.

Τονίζοντας την ακλόνητη στάση του HPG και του ίδιου του PKK, ο Yektaş δήλωσε: «Θα αντισταθούμε στην κατοχή και την προσάρτηση των εδαφών του Κουρδιστάν. Δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε αυτή τη μάχη. Θα παλέψουμε μέχρι να βγούμε νικητές». Κάλεσε για την υποστήριξη όλων των Κούρδων και των Αράβων σε αυτόν τον αγώνα, υποστηρίζοντας ότι η αντίσταση θα οδηγήσει στη νίκη και ένα ελεύθερο Κουρδιστάν.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει επτά νέες βάσεις στην ιρακινή κουρδική επικράτεια , ανεβάζοντας το σύνολο σε 71, σύμφωνα με τη διεθνή παρακολούθηση Community Peacemaker Teams (CPT). Η ΜΚΟ ανέφερε 238 τουρκικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI), κυρίως στο Duhok, εκτοπίζοντας 162  και απειλώντας άλλα 602 χωριά.

Η CPT κατέγραψε επίσης την καταστροφή 20.000 στρέματα καλλιεργήσιμης γης και προειδοποίησε για πιθανή μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία. Οι τουρκικές επιδρομές οδήγησαν στη δημιουργία σημείων ελέγχου και στην καταστροφή πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και ενός χριστιανικού μοναστηριού. Πολιτικοί και ακτιβιστές κάλεσαν την ιρακινή προεδρία, τα Ηνωμένα Έθνη και τα προξενεία να απαντήσουν σε αυτή την παραβίαση της κυριαρχίας.