Οι Κουρδικές δυνάμεις στην Τουρκία ενώνονται σε μία Κουρδική συμμαχία

Οι Κουρδικές δυνάμεις στην Τουρκία ενώνονται σε μία Κουρδική συμμαχία

Οι Κουρδικές δυνάμεις στην Τουρκία ενώνονται σε μία Κουρδική συμμαχία

Οι Κουρδικές δυνάμεις στην Τουρκία ενώνονται σε μία Κουρδική συμμαχία

Τα κουρδικά πολιτικά κόμματα και οι ΜΚΟ της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην κουρδική κατά πλειοψηφία νοτιοανατολική επαρχία Diyarbakır το Σάββατο, για να συζητήσουν τις δυνατότητες σύναψης συμμαχιών.

Δέκα κόμματα και συνασπισμοί αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια μόνιμη Κουρδική συμμαχία, ανέφερε σε δήλωσή του το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) το οποίο υποστηρίζει το Κουρδικό ζήτημα.

«Είχαν υπάρξει κάποιες σχετικές συζητήσεις μετά τις εκλογές, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε ανοιχτά το θέμα της συμμαχίας και το πώς μπορεί, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, να καταστεί μόνιμη η Κουρδική Συμμαχία», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP Mithat Sancar μετά τη συνάντηση.

Οι ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται με ουσιαστικές προσπάθειες για την προώθηση της συμμαχίας, συνέχισε ο Sancar.

Η εθνική ενότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους Κούρδους, διότι «η ύπαρξη του Κουρδικού λαού ως έθνος απειλείται», δήλωσε.

«Τα εθνικά δικαιώματα των Κούρδων στερούνται αναγνώρισης και συνεχώς στοχοποιούνται. Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενός λαού των οποίων η ύπαρξη και τα δικαιώματα απειλούνται έχουν υποχρέωση να ενωθούν σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

«Η συμμαχία έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη δημοκρατία στην Τουρκία, δήλωσε ο Sancar. «Ένας δημοκρατικός μετασχηματισμός στην Τουρκία δεν φαίνεται εφικτός χωρίς τη συμβολή των Κούρδων, όπως άλλωστε έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία».

«Ένας τέτοιος μετασχηματισμός με τη σειρά του θα προκαλέσει την ανάπτυξη της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή εν γένει», δήλωσε ο συμπρόεδρος.

«Ενημερώστε τον κόσμο ότι οι Κούρδοι ενώθηκαν στην πολιτική», δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PDK-T) της Τουρκίας, Mehmet Emîn Kardaş.

Η συμμαχία αντλεί δύναμη από τη Ροζάβα, πρόσθεσε ο Kardaş, χρησιμοποιώντας την κουρδική λέξη για την περιοχή στη βόρεια Συρία, όπου οι Κούρδοι της περιοχής δημιούργησαν μια de facto αυτόνομη ζώνη μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 2011.

«Η σημερινή συνάντηση δεν είναι για χάρη των εκλογών, αλλά αποσκοπεί στο να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί με βάση την κοινή εθνική γραμμή», δήλωσε ο Καρντάς.

Το HDP, ως το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα στην Τουρκία, υποστήριξε τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ειδικά στις τοπικές εκλογές του 2019, όπου το κόμμα προέτρεψε τη βάση του να ψηφίσει υποψηφίους της αντιπολίτευσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις ιστορικές νίκες στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και πολλές άλλες επαρχίες.