Ο τουρκικός στρατός και οι  τζιχαντιστές κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους κατά της Μανμπίτζ. Επιθέσεις πυροβολικού στρέφονται κατά πολλών χωριών στην άκρη της γραμμής επαφής μεταξύ της αυτόνομης περιοχής και της κατεχόμενης ζώνης.

Συνεχίζονται αμείωτες οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών του κατά των αυτόνομων περιοχών της βόρειας και ανατολικής Συρίας με στόχο την επέκταση της ζώνης κατοχής. Η πόλη Manbij, η οποία βρίσκεται υπό πυρά πυροβολικού σχεδόν καθημερινά εδώ και εβδομάδες, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Οι βομβαρδισμοί της περιοχής συνεχίστηκαν και την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij, οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε χωριά στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πόλης, τα οποία βρίσκονται κοντά στη γραμμή επαφής μεταξύ της αυτόνομης περιοχής και της κατεχόμενης ζώνης. Πέντε χωριά επηρεάζονται από τις επιθέσεις, οι οποίες στρέφονται κυρίως κατά των Qawukli (Al-Kavakli), Wart Wiran και Korhyuk.

Περισσότερες από 75 οβίδες έπληξαν τα τρία χωριά από νωρίς το πρωί, όλες εκτοξευμένες από την τουρκική στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο χωριό Σέιχ Νάσερ (ku. Şêx Nasir) βορειοδυτικά της Manbij. Το χωριό Qawukli βομβαρδίστηκε ιδιαίτερα ηταν στόχος περίπου πενήντα οβίδων και όλμων. Μια πυρκαγιά ξέσπασε στο χωριό Korhyuk καθώς οι οβίδες είχαν στόχο καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η πολιτική άμυνα του Manbij αναπτύχθηκε και προσπάθησε να σβήσει τις φλόγες.

Από την κατάληψη της Serêkaniyê (Ras al-Ain) και της Girê Spî (Tall Abyad) το φθινόπωρο του 2019, σημειώνονται τακτικές επιθέσεις στην περιοχή γύρω από τη Manbij στο πλαίσιο ενός «πολέμου χαμηλής έντασης», κυρίως από μισθοφόρους από που ονομάζεται πολιτοφυλακή «Συριακός Εθνικός Στρατός» (SNA) που έχει συσταθεί από την Τουρκία Από τότε που η Manbij ονομάστηκε από τον ηγέτη του τουρκικού καθεστώτος Ερντογάν ως ο πρωταρχικός στόχος για μια νέα εισβολή στη βόρεια και ανατολική Συρία, οι φάσεις των επιθέσεων υψηλής έντασης παρατείνονται όλο και περισσότερο.

Η Μανμπίτζ βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων και κατέχει βασική στρατηγική θέση στα σχέδια της Τουρκίας να επεκτείνει την παράνομη ζώνη κατοχής της στη Συρία. Η πόλη, η οποία διοικείται από το AANES (Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας), βρίσκεται στον σημαντικό αυτοκινητόδρομο Μ4, που διασχίζει τη βόρεια Συρία και ήταν μια στρατηγική οδός ανεφοδιασμού για το Ισλαμικό Κράτος  ( ISIS). Η Manbij απελευθερώθηκε από τον τρόμο του ISIS τον Αύγουστο του 2016. Έκτοτε, το Στρατιωτικό Συμβούλιο Manbij (MMC), το οποίο αποτελεί συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και περιλαμβάνει επίσης την Enîya Kurdan (ar. Jabhat al-Akrad, δηλαδή το Kουρδικό μέτωπο) και η Επαναστατική Ταξιαρχία του Idlib, ήταν υπεύθυνη για την άμυνα της περιοχής.

2024-05-08T16:38:23+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top