Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν επίσημα την Τουρκία για την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35

Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν επίσημα την Τουρκία για την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35

Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν επίσημα την Τουρκία για την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35

Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν επίσημα την Τουρκία για την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε επίσημα την Τουρκία ότι αποβάλλεται από το μαχητικό πρόγραμμα F-35, επικαλούμενο την τουρκική απόκτηση συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", στις 21 Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν το μνημόνιο συνεργασίας του 2006 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Οι υπόλοιποι οκτώ εταίροι υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο συνεννόησης δίχως την Τουρκία και η νέα κατάσταση κοινοποιήθηκε στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία είναι οι υπογράφοντες του τελευταίου μνημονίου.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά τύπου "stealth" και κατασκεύαζε μέρη και εξαρτήματα για την παραγωγή τους, αλλά απεβλήθη από το πρόγραμμα το 2019, καθώς αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι απειλούν τα F-35.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τα S-400, με στόχο την αμυντική βιομηχανία και τους ανώτερους υπαλλήλους του τομέα. Η Άγκυρα προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για να ασκήσει πιέσεις για επανεισδοχή στο πρόγραμμα.

Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά εξαρτήματα του F-35.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για πολλά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, από τους S-400 και τις επιπτώσεις τους, μέχρι τις πολιτικές και στρατηγικές διαφορές τους όσον αφορά τη Συρία. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ελπίζει για καλύτερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.