Οι ΗΠΑ άσκησαν κυρώσεις σε Τούρκους επιχειρηματίες για δεσμούς με ιρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις

Οι ΗΠΑ άσκησαν κυρώσεις σε Τούρκους επιχειρηματίες για δεσμούς με ιρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις

Οι ΗΠΑ άσκησαν κυρώσεις σε Τούρκους επιχειρηματίες για δεσμούς με ιρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις

Οι ΗΠΑ άσκησαν κυρώσεις σε Τούρκους επιχειρηματίες για δεσμούς με ιρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία Σιτκί Αγιάν μαζί με άλλες 26 τουρκικές εταιρείες και σχετικούς επιχειρηματίες για υποστήριξη παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων που σχετίζονται με το Ιράν. Το όνομα του Αγιάν είχε προκύψει στο παρελθόν λόγω των εμπορικών του σχέσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατηγόρησε τον Ερντογάν για φοροδιαφυγή στη Νήσο του Μαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία Σιτκί Αγιάν και τις εταιρείες του, με κατηγορίες για «πώληση πετρελαίου για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν» και «ξέπλυμα χρήματος».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Αγιάν και άλλες 26 τουρκικές εταιρείες και σχετικοί επιχειρηματίες, υποστήριξαν οργανώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, και τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως παγκόσμιες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Με αυτήν την απόφαση, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ θα δεσμευτούν και θα τους απαγορεύεται να συναλλάσσονται με Αμερικανούς πολίτες. Όσοι συναλλάσσονται με αυτούς τους ανθρώπους και τις εταιρείες τους θα υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις.

Οι εταιρείες του Αγιάν έπαιξαν ρόλο στην πώληση ιρανικού πετρελαίου για λογαριασμό της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (Qods Force - IRGC-QF), συνάπτοντας διεθνείς συμβάσεις πωλήσεων, διευθετώντας αποστολές και βοηθώντας στο ξέπλυμα χρημάτων, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι μία από τις εταιρείες του Αγιάν αγόρασε ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου με σημαία Παναμά για λογαριασμό της IRGC-QF.

«Επί χρόνια, ο επιχειρηματίας Σιτκί Αγιάν παρέχει υποστήριξη στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και στη λιβανική Χεζμπολάχ. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε το διεθνές του δίκτυο ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις για τις παράνομες πωλήσεις πετρελαίου του IRGC», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αγιάν μίλησε στο Reuters για τις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Ποτέ δεν έχω συνεργαστεί με κανέναν άλλο εκτός από τα επίσημα κρατικά ιδρύματα του Ιράν», είπε.

Το όνομα του Αγιάν είχε προβληθεί και στο παρελθόν όταν ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συγγενείς του για φοροδιαφυγή στη Νήσο του Μαν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κιλιτσντάρογλου το 2017, ο Αγιάν ήταν το μόνο μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας που ιδρύθηκε στη Νήσο του Μαν, στην οποία η οικογένεια και οι συγγενείς του Ερντογάν μετέφεραν χρήματα.

Ο Αγιάν ήρθε στο προσκήνιο το 2013 ως επιχειρηματίας που έλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό κίνητρο στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το οποίο δόθηκε από την κυβέρνηση για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου που θα μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.