Τα «τραγικά γεγονότα» της Κυριακής έδειξαν ότι το ISIS είναι «ακόμα ενεργό σε πάρα πολλά μέρη», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από τη Συρία.

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία καθώς η απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) συνεχίζεται, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

«Πρώτα επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω τα δεδομένα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποσύρονται από τη Συρία», είπε η Νούλαντ στο CNN Turk.

«Όπως έδειξαν τα χθεσινά τραγικά γεγονότα σε μια εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, το ISIS εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε πάρα πολλά μέρη», συνέχισε η ανώτατος αξιωματούχος.

Ενώ η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον «δεν έβλεπαν πάντα κατάματα όλες τις πτυχές του πώς πάει [η καταπολέμηση της τρομοκρατίας]», η επίθεση του ISIS της Κυριακής σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη και η επίθεση με drone που συνδέεται με το Ιράν σε αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία δείχνουν μια ανάγκη για συνεργασία, είπε η Νούλαντ.

«Έχουμε και οι δύο ισχυρά συμφέροντα [στη Συρία και το Ιράκ], ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τους Κούρδους της Συρίας, ιδιαίτερα τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίοι ηγήθηκαν των χερσαίων επιχειρήσεων κατά του ISIS σε συνεργασία με διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι παρείχε υποστήριξη στο ISIS στο αποκορύφωμα των επιθέσεων της φονταμενταλιστικής ομάδας στη Μέση Ανατολή και πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας που έχει διαπράξει στην Ευρώπη.