Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποίησαν με κυρώσεις την ένοπλη ομάδα Ahrar al-Sharqiya που ελέγχεται από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποίησαν με κυρώσεις την ένοπλη ομάδα Ahrar al-Sharqiya που ελέγχεται από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποίησαν με κυρώσεις την ένοπλη ομάδα Ahrar al-Sharqiya που ελέγχεται από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποίησαν με κυρώσεις την ένοπλη ομάδα Ahrar al-Sharqiya που ελέγχεται από την Τουρκία

Η Ahrar al -Sharqiya, μία από τις ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία στη Συρία και ο ηγέτης της - ο οποίος συνάντησε τον Ερντογάν το 2018 - στοχοποιήθηκε από τις ΗΠΑ με κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της Κούρδισσας πολιτικού Χεβρίν Χαλάφ, το 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποίησαν με κυρώσεις την Ahrar al-Sharqiya, μια από τις ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία στη Συρία.

Η ένοπλη ομάδα ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση της Κούρδισσας πολιτικού και γενικής γραμματέως του Κόμματος Μέλλοντος (Future Party) της Συρίας, Χεβρίν Χαλάφ και του οδηγού της, στις 12 Οκτωβρίου 2019, την περίοδο την οποία η ομάδα εκτελούσε βάναυσες δολοφονίες Κούρδων αμάχων στον αυτοκινητόδρομο Μ4, στην βορειοανατολική Συρία.

Ο Ahrar al-Sharqiya κατηγορείται επίσης για συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Κούρδων αμάχων και είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν στοχοποιήσει τις συνδεδεμένες με την Τουρκία ένοπλες ομάδες στη Συρία.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν επίσης στοχοποιήσει έναν από τους δύο ηγέτες του Ahrar al-Sharqiya, τον Abu Shaqra, ο οποίος διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τις τουρκικές αρχές και τους τούρκους αξιωματούχους. Τον Απρίλιο του 2018, ο Abu Shaqra παρευρέθηκε σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις στον Τούρκο Hasan al-Shaban, έναν φερόμενο χρηματοδότη της Αλ Κάιντα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις κυρώσεις στις 28 Ιουλίου. Στοχοποίησε επίσης οκτώ συριακές φυλακές που διαχειρίζονται οι συριακές υπηρεσίες πληροφοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά πολιτικών κρατουμένων, καθώς και ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, όπως η Αλ Κάιντα.

Ενώ η Τουρκία άρχισε να υποστηρίζει ένοπλες ομάδες που πολεμούσανν κατά της συριακής κυβέρνησης το 2011, οι στρατιωτικές της επιθέσεις από το 2016 στοχοποίησαν τους Κούρδους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία - όχι το καθεστώς του Άσαντ - και επιτέθηκαν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και στις Μονάδες Προστασίας των Γυναικών (YPJ), οι οποίες πολεμούσαν ενάντια στο ISIS/Daesh.

Κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του ISIS, ο Brett McGurk, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS, κατήγγειλε στα αμερικανικά δίκτυα ειδήσεων ότι οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη διέλευση των μαχητών του ISIS μέσω της Τουρκίας στη Συρία. Πολλοί παρατηρητές προχώρησαν περαιτέρω, δηλώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά τους μαχητές του ISIS εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει με υπερηφάνεια κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους και της επίθεσης εναντίον των Κούρδων στο Κομπάνι ότι «το Κομπάνι θα πέσει σύντομα».

Ο Ahrar al-Sharqiya, που αποτελείται από απομεινάρια μελών του ISIS και της al Nusra που ηττήθηκαν από τις Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις στο Deir Ezzor, διέπραξε πολλά εγκλήματα εναντίον αμάχων, ιδιαίτερα των Κούρδων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων δολοφονιών, απαγωγών, βασανιστηρίων και κατασχέσεων ιδιωτικής περιουσίας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με την οποία ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις σημείωσε ότι «η συριακή ένοπλη ομάδα Ahrar al-Sharqiya έχει ένα μακρύ ιστορικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνει την παράνομη δολοφονία της Χεβρίν Χαλάφ, μίας Κούρδισσας πολιτικού και Γενικής Γραμματέως του πολιτικού κόμματος Future Syria, μαζί με τον σωματοφύλακά της, τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Aykan Erdemir, ανώτερος αναλυτής στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών στην Ουάσινγκτον, είπε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ahrar al-Sharqiya, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Erdemir πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Ahrar al-Sharqiy έδειξαν ότι «η υπομονή της κυβέρνησης Μπάιντεν εξασθενεί όταν πρόκειται για τη χρησιμοποίηση των πρώην τζιχαντιστών από την κυβέρνηση του Ερντογάν, ως αντιπροσώπων στη Συρία, με τρόπους που υπονομεύουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ κατά του ISIS».