Τρεις ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμαρτυρηθεί επίσημα για την επιθετικότητα της Τουρκίας στη βόρεια περιοχή της Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων. Υπογραμμίζοντας ότι η πληγείσα περιοχή δεν απετέλεσε ποτέ απειλή για την Τουρκία, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνεχείς επιθέσεις και την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομές.

Οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας υποδομές στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου και συνιστούν απρόκλητη επιθετικότητα, ανέφεραν τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επιστολή προς τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας την Πέμπτη.

Στην επιστολή, οι ευρωβουλευτές François Alfonsi (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Γαλλία), Andreas Schieder (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Αυστρία) και Nikolaj Villumsen (Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Δανία) καλούν τον Borrell να ενεργήσει ως Ύπατος Εκπρόσωπος και να διαμαρτυρηθεί εξ ονόματος της ΕΕ. ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Οι τρεις ευρωβουλευτές είναι συνσυγκλητές της Ομάδας Φιλίας του Κουρδιστάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιστολή ήρθε αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή.

Η περιοχή, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την Τουρκία και υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο παράλληλα με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS .

Οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για την πιθανή αναβίωση του ISIS λόγω των αποσταθεροποιητικών επιπτώσεων των επιθέσεων. Υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις δυσκολεύουν τις SDF να εξασφαλίσουν τους χιλιάδες κρατούμενους του ISIS υπό την ευθύνη τους, επικαλούμενοι μια απόπειρα φυγής από φυλακή του ISIS στη Χασάκα στις 16 Ιανουαρίου μετά από επίθεση με ρουκέτα.

«Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν επίσης φυσικό κίνδυνο για την Ευρώπη», ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας, «Η σιωπή απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα και τους κινδύνους απλώς δεν αποτελεί επιλογή».

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την καταστροφή ζωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας, των κοιτασμάτων πετρελαίου, των σπιτιών, των αποθηκών, των εργοστασίων και του μοναδικού εργοστασίου εμφιάλωσης αερίου της περιοχής. Οι επιθέσεις έχουν αφήσει εκατομμύρια χωρίς ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο, προκαλώντας σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.

Παρά τις προηγούμενες εκεχειρίες που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία το 2019, η Τουρκία διατηρεί συνεχείς επιθέσεις  στην περιοχή. Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί σηματοδοτούν την τρίτη επίθεση σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός, ο οποίος είχε ήδη υποστεί επείγουσες επισκευές μετά τις προηγούμενες επιθέσεις.