Η Malin Anna Björk, ευρωβουλευτής του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος και της Αριστεράς, και ο Emmanuel Fernandes, Γάλλος πολιτικός που εκπροσωπεί τη La France Insoumise, τόνισαν την ανάγκη για πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα.

Οι εξέχοντες Ευρωπαίοι πολιτικοί Emmanuel Fernandes και Malin Anna Björk εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις συνθήκες κράτησης του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή του νησιού Ιμράλι της Τουρκίας από το 1999, και τόνισαν τη σημασία για επίλυση του κουρδικού ζητήματος με ειρηνικά μέσα σε πρόσφατη συνέντευξη στο Medya Haber TV.

Ο Fernandes, ένας Γάλλος πολιτικός που εκπροσωπεί τη La France Insoumise, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) να συνεργαστεί απευθείας με τον Οτσαλάν. Τόνισε ότι προηγούμενες αναφορές είχαν αποκαλύψει ανησυχητικές αποκλίσεις από τις τυπικές συνθήκες κράτησης. Ο Φερνάντες προέτρεψε τους διεθνείς θεσμούς και τις κυβερνήσεις να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διευκολύνουν την απελευθέρωση του Οτσαλάν, η οποία, όπως είπε, είναι κρίσιμη για μια διαρκή και ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή. Τόνισε τα θεμελιώδη δικαιώματα του κουρδικού λαού να εκφράζεται χωρίς καταστολή και καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Η Björk, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα και την Αριστερά, επανέλαβε τις ανησυχίες του Fernandes και τόνισε τα δικαιώματα των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη νομική εκπροσώπηση, των οικογενειακών επισκέψεων και της ελευθερίας από την απομόνωση. Τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την επίτευξη ειρήνης και πολιτικών λύσεων στην περιοχή και ζήτησε να επιτραπεί στον Οτσαλάν να συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις. Ο Björk επέκρινε τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Ερντογάν και ζήτησε τη διεθνή πίεση για απόρριψη κατασταλτικών πολιτικών τακτικών. Τόνισε τον κεντρικό ρόλο του κουρδικού λαού στην ειρηνευτική διαδικασία και προέτρεψε την υποστήριξη του διαλόγου και των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.

Και οι δύο πολιτικοί τόνισαν την ανάγκη για πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα, καταδίκασαν τις κατασταλτικές τακτικές του Ερντογάν και ζήτησαν διεθνή υποστήριξη για τον διάλογο και τις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Τα σχόλιά τους, που έγιναν σε εκδήλωση στο Στρασβούργο την Τρίτη για την υποστήριξη της εκστρατείας «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα», αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτικών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική καταστολή κατά της κουρδικής κοινότητας στην Τουρκία.