img

 

AMED
 Οι εορτασμοί του Νεβροζ στο Amed, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, σημαδεύονταν πάντα από αιτήματα για φυσική ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Η φωτιά του Νεβροζ, που είναι το σύμβολο της αντίστασης που εξαπέλυσε ο σιδεράς Kawa εναντίον του σκληρού Dehak, θα γιορταστεί φέτος με το σύνθημα “Rabe dema azadî û serkeftinê ye/ Arise,, είναι ώρα για ελευθερία και νίκη”. Το Newroz, όπου το ξύπνημα της φύσης χαιρετίζεται εδώ και αιώνες, έγινε επίσης το όνομα αντίστασης ενάντια στην καταπίεση, την απαγόρευση και την περιφρόνηση στην κουρδική γεωγραφία τη δεκαετία του 1990. Οι Κούρδοι που βγήκαν στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις αντιμετώπισαν σφαγές κατά τη διάρκεια του Νεβροζ τη δεκαετία του 1990. Οι Κούρδοι έγιναν πολλοί με τα δικά τους χρώματα παρά τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις, έγιναν εκατομμύρια τη δεκαετία του 2000 και συνέρρεαν στις περιοχές.
Ενώ οι σφαγές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νεβροζ του Cizre και της Νίσιβις είναι χαραγμένες στις μνήμες των Κούρδων, που έχουν γίνει εκατομμύρια από το Κουρδιστάν στις μητροπόλεις, το Αμέντ, όπου η φωτιά της αντίστασης άναψε με 3 σπιρτόξυλα το 1982, είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Κούρδους. Με τον εορτασμό του Νεβροζ του Mazlum Doğan στη φυλακή του Amed.
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟ NEWROZ
Το 1992, όταν έλαβαν χώρα σφαγές κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νεβροζ στο Cizir και το Νίσιβις, η Κυβέρνηση του Ντιγιάρμπακιρ δεν επέτρεψε τον εορτασμό του Νεβροζ στο Amed λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και του νόμου αριθ. 2911. Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν μπροστά από το κτίριο της Επαρχιακής Οργάνωσης του Λαϊκού Εργατικού Κόμματος (HEP) στην πλατεία Dağkapı και δεν δέχτηκαν καμία απαγόρευση. Τη γιορτή γιόρτασαν και μαθητές καίγοντας λάστιχα στους κήπους των σχολείων τους. Το 1993, όταν το PKK κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός, οι εορτασμοί του Νεβροζ πραγματοποιήθηκαν σε πιο ήρεμο περιβάλλον από το προηγούμενο έτος. Ενώ η διεύθυνση των εορτασμών ήταν για άλλη μια φορά η Επαρχιακή Οργάνωση HEP που βρίσκεται στο Dağkapı στο Amed, φωτιές του Νεβροζ άναψαν σε όλες τις γειτονιές του Amed.
Καθώς το Νεβροζ του 1993 περνούσε με αυτόν τον τρόπο, εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιδρομές σε πολλές πόλεις πριν από το Newroz του 1994, το οποίο συνέπεσε επίσης με μια τεταμένη περίοδο. Το Ντιγιαρμπακίρ ήταν και πάλι ένα από τα κέντρα όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις κράτησης. Ανήμερα του Νεβροζ, ακυρώθηκαν οι άδειες όλων των αστυνομικών και στρατιωτών που υπηρετούσαν στην πόλη και δημιουργήθηκαν σημεία ελέγχου στις εισόδους και εξόδους της πόλης και σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Ενάντια σε αυτόν τον προσανατολισμό του κράτους, το PKK κάλεσε το κοινό «να γιορτάσει το Νεβροζ στο σπίτι ενάντια στις προκλήσεις». Με αυτό το κάλεσμα, ο κόσμος γιόρτασε για πρώτη φορά το Νεβρόζ στα σπίτια του. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι στις συνοικίες Rezan (Bağlar), Şehitlik και Melikahmet του Amed.
Το Νεβροζ, το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με καταπίεση, απαγορεύσεις και σφαγές, επιχείρησε να μετατραπεί σε «Νεβρούζ» από το κράτος το 1995. Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Νεβροζ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις που οργανώνονταν με την ονομασία γιορτή «Νεβρούζ». στο προσκήνιο. Στις συναντήσεις συμμετείχαν αντιπροσωπείες από  το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν. Οι εορτασμοί που έκαναν οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσοι ήθελαν να γιορτάσουν το Νεβροζ έκαναν πορεία για την ελευθερία καίγοντας λάστιχα στους δρόμους και τραγουδώντας απαγορευμένα τραγούδια.
Το 1997 Το κράτος, επιμένοντας στις πολιτικές του «Νεβρούζ», έστειλε στις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων εγκυκλίους «Προετοιμαστείτε για το Νεβρούζ». Ο κόσμος της πόλης, που δεν έδωσε σημασία στην εγκύκλιο της κυβέρνησης, συγκεντρώθηκε από τις πρωινές ώρες στη συνοικία Bağlar-Kuruçeşme, που είχε καθοριστεί ως η διεύθυνση των εορτασμών του Νεβροζ. Ο εορτασμός «Νεβρούζ», που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Dağkapı από τους κρατικούς διοικούντες, ακυρώθηκε πριν προλάβει να πραγματοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων του κοινού. Το κράτος, που δεν μπορούσε να ανεχθεί την «παράνομη» γιορτή που ξεκίνησε με τη φωτιά του Νεβροζ που άναψε στο Rêzan, παρενέβη στο πλήθος που συγκεντρώθηκε με τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες του , το πλήθος στράφηκε προς την πλατεία Batıkent . Το πλήθος συγκρούστηκε με την αστυνομία και έφτασε στην πλατεία Batıkent, όπου άναψε τη δεύτερη φωτιά του Νεβροζ την ίδια μέρα.
Το 1997, η διεύθυνση του Newroz στο Amed ήταν η πλατεία Batıkent και το Rêzan. Ο ενθουσιασμός του Νεβροζ, που ξεκίνησε στις γειτονιές στις 20 Μαρτίου, μεταφέρθηκε στην πλατεία Batıkent στις 21 Μαρτίου. Η γιορτή του Νεβροζ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15 χιλιάδες άνθρωποι, ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πλατεία Dağkapı. Οι εορτασμοί έγιναν και σε κάποιες γειτονιές ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων.
Η απαγορευτική νοοτροπία φάνηκε για άλλη μια φορά το 1998. Παρόλο που απαγορεύτηκαν οι εορτασμοί του Νεβροζ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν σταμάτησαν να γιορτάζουν το Νεβροζ παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας.
ΠΑΝΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΕΒΡΟΖ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
Ο εορτασμός του Νεβροζ του 1999, ο οποίος έγινε δεκτός σε μια ατμόσφαιρα όπου ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, παραδόθηκε στην Τουρκία, συνάντησε και πάλι μια απαγορευτική πρακτική. Το κυβερνών κόμμα της περιόδου, που ήθελε να αποτρέψει την οργή των Κούρδων κατά της συνωμοσίας να αντικατοπτριστεί στις περιοχές, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και στρατιωτικό νόμο σε πολλές πόλεις του Κουρδιστάν. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο κόσμος γιόρτασε το Νεβρόζ στους δρόμους. Ενώ εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ως αποτέλεσμα των επεμβάσεων, πολλοί τραυματίστηκαν.
Η ΠΟΛΗ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ 20 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Οι απαγορεύσεις χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια του Νεορζ το 2000, που συνέπεσε με τη χρονιά που το PKK κήρυξε για άλλη μια φορά μονομερή κατάπαυση του πυρός. Στο Amed, η Οργανωτική Επιτροπή του Newroz δεν επέτρεψε τον εορτασμό του Newroz στο Dağkapı και την πλατεία Batıkent. Η Κυβέρνηση του Ντιγιάρμπακιρ ενέκρινε τη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο Fair Area, 12 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Στη συνέχεια, περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι από το Amed συγκεντρώθηκαν στο Fairground και ζήτησαν να καταργηθεί η θανατική ποινή για τον ηγέτη του PKK Abdullah Ocalan.
ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
Το ενδιαφέρον για το Newroz, το οποίο έχει γίνει σύμβολο αντίστασης, έχει αυξηθεί με τα χρόνια. Μαζί με την απόφαση για απόσυρση του PKK εκτός συνόρων, η δολοφονία του αρχηγού της αστυνομίας της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ Gaffar Okkan και 5 αστυνομικών το 2001 και η εξαφάνιση του προέδρου της περιφέρειας HADEP Silopi Serdar Tanış και του επαρχιακού γραμματέα Ebubekir Danış στο σταθμό χωροφυλακής στον οποίο πήγαν. . Ωστόσο, παρά όλα αυτά τα γεγονότα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τη δεύτερη γιορτή του Νεβροζ που πραγματοποιήθηκε στο Fairgrounds. Το κύριο σύνθημα της γιορτής εκείνης της χρονιάς ήταν «Ούτε άρνηση ούτε χωρισμός, αλλά ενα δημοκρατικό κράτος».
1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ NEWROZ
Την επόμενη χρονιά, το 2002, παρ’ όλα τα εμπόδια, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή  για το Newroz , γιόρτασαν  και άναψαν τη φωτιά του Newroz.
Το Νεβροζ του 2003, που ξεκίνησε με συζητήσεις για το κλείσιμο του κουρδικού κόμματος HADEP, γιορτάστηκε επίσης στον χώρο της εκδήλωσης. Χαρακτηρίστηκε από οργή για τις αναπάντητες ειρηνευτικές προσπάθειες που έγιναν από τον ηγέτη του PKK Abdullah Ocalan και την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τα συνθήματα του «Όχι στον πόλεμο» αντήχησαν στη γιορτή στον χώρο της Έκθεσης.
Το NEWROZ ΕΓΙΝΕ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι εορτασμοί του Νεβροζ του 2004, 2005 και 2006 του Amed γιορτάστηκαν επίσης στο Fair Area με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το Νεβροζ του 2004, που συνέπεσε με τις τοπικές εκλογές της 28ης Μαρτίου, έμεινε στην ιστορία ως το Νεβροζ της πίστης στον Οτσαλάν. Το Newroz γιορτάστηκε με τα συνθήματα «Newroz είναι ενότητα», «Ή λύση ή λύση» και «Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για ειρήνη» αντίστοιχα. Το Νεβροζ του 2005, που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Δεν θα επιτρέψουμε τον πόλεμο», ανακηρύχθηκε ο Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός, που προτάθηκε από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως εναλλακτική στην προσέγγιση του έθνους-κράτους. Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλες τις περιφερειακές πόλεις, ειδικά στο Ντιγιάρμπακιρ. Εκατομμύρια άνθρωποι που γεμίζουν την πλατεία στο Amed ρώτησαν το 2006, “Δέχεστε τον Οτσαλάν ως πολιτική βούληση;” Απάντησαν ομόφωνα στην ερώτηση «Ναι» και δήλωσαν ως πολιτική τους βούληση τον Οτσαλάν.
Κατά τη διάρκεια του Newroz, όταν ο χώρος των εκδηλώσεων στην πόλη ήταν περιορισμένος, η νέα διεύθυνση των εορτασμών στο Amed έγινε το Πεδίο του Νεβροζ . Την ώρα της δηλητηρίασης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η απάντηση ήταν «Η υγεία του είναι η υγεία μας» κατά τη διάρκεια του Νεοβροζ στο Αμέντ. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Νεβροζ του 2008, που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία εντάθηκαν οι πιέσεις και οι συλλήψεις κατά του κουρδικού πολιτικού κινήματος, η κραυγή «Êdi Bes e (Φτάνει πια)» αντηχούσε επίσης στους χώρους του Νεβροζ. Το αίτημα για «δημοκρατικό συνομοσπονδισμό» αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του εορτασμού, στον οποίο συνέρρευσαν εκατομμύρια άτομα.
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ABDULLAH OCALAN
Με δημοψήφισμα γιορτάστηκε στην πόλη το Νεβρόζ του 2009, που γιορτάστηκε πριν από τις τοπικές εκλογές. Το πιο εντυπωσιακό με το Newroz ήταν ότι το βίντεο που περιείχε την αξιολόγηση του Abdullah Ocalan για το Newroz από τη δεκαετία του ’90 παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που γέμισαν την περιοχή απο προτζέκτορες. Αυτό το Νεβροζ ήταν ένα Νεβροζ στο οποίο φώναζαν τα αιτήματα για ειρήνη και την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
«Ο ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ABDULLAH OCALAN»
Τα αιτήματα έχουν πολιτικοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Νεβροζ, όπου εκατομμύρια συρρέουν στο φεστιβάλ. Έδωσε ένα τέλος στις συζητήσεις για την αποδοχή που δημιούργησε το ΑΚΡ στο Νεβροζ, το οποίο γιορτάστηκε με το σύνθημα «Ελεύθερος Ηγέτης, Ελεύθερη Ταυτότητα, Δημοκρατική Αυτονομία». Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εμφανίστηκε ως ο αποδέκτης στη λύση του κουρδικού ζητήματος. Στη γιορτή, η οποία έγινε μάρτυρας του μεγαλύτερου Νεβροζ στην ιστορία του μέχρι εκείνη την ημέρα, παρακολούθησαν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι. Ο κόσμος άκουσε σιωπηλά την αξιολόγηση του Οτσαλάν για το Newroz για την περασμένη περίοδο, η οποία προβλήθηκε. Τα χειροκροτήματα και οι φωνές που άρχισαν στο τέλος κράτησαν λεπτά ήταν ένδειξη της πίστης του κόσμου στον Οτσαλάν.
Το 2011 οι Κούρδοι γιόρτασαν το Νεβροζ σε 130 κέντρα με σύνθημα «Ή ελευθερία ή ελευθερία για μια έντιμη ζωή». Ο κόσμος φώναξε ότι ο αποδέκτης στο κουρδικό ζήτημα είναι και πάλι ο Abdullah Ocalan, Μετά τον εορτασμό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν «πορεία ελευθερίας» από το Amed προς το πάρκο Koşuyolu.
Το 2012, όταν η σύγκρουση για το κουρδικό ζήτημα βάθυνε, οι εορτασμοί αντιμετωπίστηκαν και πάλι με απαγορεύσεις και περιορισμούς. Το Υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τους εορτασμούς σε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα το Amed. Παρά την απαγόρευση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην πόλη κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή όπου διεξήχθη το Newroz ξεπερνώντας τα οδοφράγματα από όλες τις πλευρές. Στην εισερχόμενη περιοχή, η εκστρατεία υπογραφών ξεκίνησε γύρω από 4 βασικά αιτήματα όπως «Αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας», «Δικαίωμα εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα», «Πολιτικό καθεστώς» και «Διασφάλιση του δικαιώματος οργάνωσης των Κούρδων» και για την ανάπτυξη δημοκρατικής λύσης με σύνθημα «Êdî bes e, an azadî an azadî» προτάθηκε μια δήλωση λύσης σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν.
2013: Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το Newroz, το οποίο χαιρετίστηκε με την έναρξη μιας νέας διαδικασίας ως αποτέλεσμα της αντίστασης του Abdullah Ocalan στο Imralı και της απεργίας πείνας των κρατουμένων στη φυλακή. Το μανιφέστο του Οτσαλάν άφησε το στίγμα του στο Νεβροζ του 2013, το οποίο γιορτάστηκε με το σύνθημα «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, καθεστώς για τους Κούρδους». Ο Οτσαλάν με την ιστορική του δήλωση για το Νεβροζ δήλωσε ότι μια νέα εποχή αγώνα είχε ξεκινήσει.
2014: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Υπήρξε επίσης μια εισροή στο Νεβροζ το 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η διαδικασία επίλυσης βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Συμμετείχαν από πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και από το Κουρδιστάν και την Τουρκία. Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το Νεβροζ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Ελεύθερος ηγέτης, ελεύθερο Κουρδιστάν». Για πρώτη φορά στην εκδήλωση Newroz, το βίντεο-μήνυμα του Συμπροέδρου του KCK Cemil Bayık παρακολουθήθηκε στις οθόνες που ηταν εγκατεστημένες . Το μήνυμα του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ακούστηκε από το πλήθος σε απόλυτη σιωπή. Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρά για να συμμετάσχουν στο αίτημα που ξεκίνησε για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2015: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ OCALAN
Το Newroz του 2015, το οποίο έλαβε χώρα στο Κομπάνι σε μια περίοδο κατά την οποία υπογράφηκε ο αγώνας κατά του ISIS και το Μνημόνιο Dolmabahçe, γιορτάστηκε με το σύνθημα “Êdî Bes e, ji Reber Apo re Azadî / Φτάνει πια, Ελευθερία για τον Ηγέτη Από”. . Το αίτημα εκατομμυρίων για «ελευθερία για τον Οτσαλάν» στο ιστορικό Amed, όπου το αίτημα εκφράστηκε από εκατομμύρια, καταγράφηκε στην ιστορία. Τεράστιες αφίσες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν τράβηξαν την προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτασμών. 437 καλεσμένοι από 25 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας, παρακολούθησαν το ιστορικό Newroz του Ντιγιάρμπακιρ. Η Συμπρόεδρος του PYD Asya Abdullah ήταν επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων.
2016: ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
Κατά τη διάρκεια του Νεορζ του 2016, όταν η διαδικασία λύσης σταματησε και η απαγόρευση κυκλοφορίας που κηρύχθηκε στις πόλεις του Κουρδιστάν σημαδεύτηκε από σφαγές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην περιοχή Newroz στο Amed με το σύνθημα «Από την αντίσταση του Sur στο Νεβροζ της ελευθερίας». Το Newroz ήταν αφιερωμένο σε όσους αντιστέκονται .
2017: Δολοφονήθηκε ο ΚΕΜΑΛ ΚΟΥΡΚΟΥΤ
Το Newroz του 2017, το οποίο ήταν μάρτυρας της σύγκρουσης ΑΚΡ-κοινότητας και χαιρετίστηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την Απόπειρα Στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, φιλοξένησε για άλλη μια φορά μια ιστορική ημέρα. Το πρωί του Νεβροζ, όταν ο πανεπιστημιακός Κεμάλ Κουρκούτ σκοτώθηκε από την αστυνομία με την υποψία ότι ήταν «βομβιστής αυτοκτονίας». Κατά τη διάρκεια του Νεβροζ αποκαλύφθηκε η αντίδραση στις αντιδημοκρατικές πρακτικές, ιδίως λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
2018: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ
Οι αντιδράσεις για τις επιθέσεις στο Αφρίν αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Νεβροζ του 2018, στο οποίο συμμετείχαν εντατικά οι νέοι. Το Newroz γιορτάστηκε με τα συνθήματα «Newroz είναι αντίσταση, η άνοιξη του λαού ενάντια στο φασισμό» και «Ο φασισμός θα χάσει, ο λαός θα κερδίσει». Το Newroz ολοκληρώθηκε με την επέμβαση της αστυνομίας κατά της πορείας με το πλήθος να διαλύεται.
NEWROSE 2019: ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Το Newroz 2019 στο Amed αντιμετωπίστηκε με απεργίες πείνας που επεκτάθηκαν σε όλες τις φυλακές, τις οποίες πραγματοποίησε η Συμπρόεδρος του Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) Leyla Güven, απαιτώντας τον τερματισμό της απομόνωσης που επιβλήθηκε στον ηγέτη του PKK, Abdullah Ocalan. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το Νεβροζ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με σύνθημα «Θα νικήσουμε σίγουρα, θα σπάσουμε την απομόνωση».
ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Το Νεβρόζ δεν γιορτάστηκε φέτος λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) που συγκλόνισε τον κόσμο. Το Newroz γιορταζόταν σε μικρές ομάδες στους δρόμους με κεριά αναμμένα από τα παράθυρα.
2021
Το Newroz Park, το οποίο ήταν άδειο λόγω της πανδημίας τον προηγούμενο χρόνο, φιλοξένησε ξανά εκατομμύρια. Το σύνθημα «Ας αντισταθούμε με τη φωτιά του Νεβροζ, ας είμαστε ελεύθεροι» αντήχησε από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, την προσοχή τράβηξαν επίσης οι δολοφονίες γυναικών και η υπόθεση κλεισίματος του HDP. Συγκεντρώθηκαν υπογραφές στο πλαίσιο της εκστρατείας αναφοράς που ξεκίνησε από την Πλατφόρμα για την Κουρδική Γλώσσα και το Δίκτυο Κουρδικών Γλωσσών με αίτημα να είναι η κουρδική η επίσημη και εκπαιδευτική γλώσσα.
2022: ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ABDULLAH OCALAN
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το Newroz το 2022, όπου δόθηκαν μηνύματα για τα ζητήματα της χώρας, ιδιαίτερα το κουρδικό. Παρ’ όλα τα εμπόδια, το αίτημα για ελευθερία του Οτσαλάν είχε απήχηση και στο Νεβροζ, το οποίο γιορτάστηκε με το σύνθημα “Dem dema serkeftinê ye (Τώρα είναι η ώρα της ελευθερίας)». Εκτός από 200 άτομα, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, πολλοί άνθρωποι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια  Κουρδιστάν του Ιράκ,
συμμετείχαν επίσης απο την Ανατολική Συρία και το Ιρανικό Κουρδιστάν.
2023: HER DEM NEWROZ HER DER AZADÎ
Το αίτημα για ελευθερία για τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν σηματοδότησε το Νεβροζ του 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Her dem newroz her der Azadî / Κάθε φορά Νεβροζ, παντού ελευθερία» μετά τον σεισμό. Παρά τα έντονα μέτρα που έλαβε η αστυνομία, νεαροί έσπασαν οδοφράγματα και φωναζαν όλη την ημέρα  «ελευθερία για τον Οτσαλάν». Στο Amed Newroz, όπου έγινε το κάλεσμα να τερματιστεί η απομόνωση, στο Imralı επισημάνθηκε για μια δημοκρατική λύση. Παρά τα εμπόδια και τις επιθέσεις της αστυνομίας, τα συνθήματα  «Bijî Serok Apo (Ζήτω ο ηγέτης Apo)» αντηχούσαν στους δρόμους του Amed.
2024: RABE DEMA AZADÎ Û SERKEFTINÊ YE
Θα γιορταστεί φέτος σε 57 κέντρα με σύνθημα “Rabe dema azadî û serkeftinê ye”. Όλα τα βλέμματα θα είναι και πάλι στραμμένα στο Amed κατά τη διάρκεια των εορτασμών που διεξάγονται σε ατμόσφαιρα τοπικών εκλογών. Αναμένεται να ανέβει το αίτημα για δημοκρατική λύση του κουρδικού και να ηχήσει για την ελευθερία του  Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που δεν υπάρχουν νέα του εδώ και 3 χρόνια.