Η Caroline Stockford και η Sylvia Kuck του PEN Norway υπογραμμίζουν τη δίωξη Κούρδων δημοσιογράφων στην Τουρκία, επικρίνοντας συστημικές νομικές αποτυχίες και αυταρχικές απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου.

 

Πρόσφατες αναλύσεις 29 κατηγοριών εναντίον δημοσιογράφων στην Τουρκία αποκαλύπτουν συστημικά σφάλματα που ισοδυναμούν με δικαστική παρενόχληση, οδηγώντας σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι νομικές εξετάσεις αποκαλύπτουν συστημικά σφάλματα σε υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων», δήλωσε η Caroline Stockford, Σύμβουλος Τουρκίας για το PEN International Norway, υπογραμμίζοντας την επισφαλή θέση της Τουρκίας 165 στα 180 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Στις 27 Απριλίου, μόλις μία ημέρα μετά την Ημέρα των Κούρδων Δημοσιογράφων, εννέα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη χώρα, με τρεις, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι από το Πρακτορείο Mezopotamya (MA),  συνελήφθησαν με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Αυτά τα γεγονότα έδωσαν εκ νέου εστίαση στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν ρεπορτάζ για κουρδικά μέσα.

«Παρά τις νομικές δεσμεύσεις της Τουρκίας σύμφωνα με το Σύνταγμά της και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, οι Κούρδοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ανελέητη δικαστική παρενόχληση. Το αίτημά μας είναι σαφές: η ελευθερία του Τύπου, που προστατεύεται νομικά, πρέπει να επιβάλλεται χωρίς διακρίσεις. Η συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση και οι άδικες κρατήσεις που στοχεύουν το προσωπικό του Πρακτορείου Mezopotamya είναι απαράδεκτες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Κούρδους συναδέλφους μας», πρόσθεσε η Stockford.

Απηχώντας αυτό το συναίσθημα, η Sylvia Kuck, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων στην Έσεν, μίλησε ενάντια στην κράτηση των τριών δημοσιογράφων της MA: «Η δημοσιογραφία δεν αποτελεί απειλή. Τα μόνα συστήματα που αντιλαμβάνονται τη δημοσιογραφία ως επικίνδυνη είναι τα αυταρχικά. Οι δημοκρατικές χώρες έχουν ελευθερία σκέψης και ελευθερία τύπου, αυτά είναι κρίσιμα πρότυπα που χρειάζονται υπεράσπιση».