Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων δημοσιογράφων και τον τερματισμό της «χειραγώγησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τις τουρκικές δικαστικές αρχές».

Στο δικαστήριο παρουσιάζονται την Τρίτη 18 δημοσιογράφοι από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αφού 15 από αυτούς παρέμειναν προφυλακισμένοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων δημοσιογράφων και τον τερματισμό της «χειραγώγησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τις τουρκικές δικαστικές αρχές».

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση» και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περίπου 30 Κούρδοι δημοσιογράφοι έχουν κατηγορηθεί για παρόμοιες κατηγορίες, με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες να εξισώνονται λανθασμένα με την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι αρχές έχουν συμπεριλάβει ισχυρισμούς όπως η συνεργασία με τοπικά πρακτορεία κουρδικής παραγωγής, η κοινή χρήση αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα που σχετίζονται με το κουρδικό ζήτημα και ο ορισμός τους για τον όρο «πόλεμος» σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Erol Önderoglu, εκπρόσωπος της RSF στην Τουρκία, επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες φυλακές στον κόσμο για δημοσιογράφους λόγω της επαναλαμβανόμενης χρήσης καταχρηστικών κρατήσεων μεταξύ 2016 και 2018.

Παρά ορισμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις, η κατάσταση για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με την Ένωση ΜΜΕ και Νομικών Μελετών (MLSA), τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είναι φυλακισμένοι ή καταδικασμένοι στην Τουρκία.

Ο Οντέρογλου ζήτησε τον τερματισμό των «κρατήσεων με πολιτικά κίνητρα» και την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι φυλακίστηκαν υπό αμφισβητούμενες συνθήκες.

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 8 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο επιχείρησης και στη συνέχεια φυλακίστηκαν οκτώ ημέρες αργότερα. Αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ανάμεσά τους υπάρχουν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Serdar Altan, Συμπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Dicle-Fırat (DFG). Mehmet Ali Ertaş, αρχισυντάκτης του ιστότοπου Xwebûn· Ο Aziz Oruç, αρχισυντάκτης του Mezopotamya Agency (MA) και αρκετοί άλλοι ρεπόρτερ από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης.

Η RSF τόνισε ότι αυτή η δοκιμή αναμενόταν να έχει σημαντικές επιπτώσεις για μελλοντικές υποθέσεις. Άλλοι έξι δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023 λίγο πριν από τις γενικές εκλογές, θα δικαστούν τους επόμενους μήνες με παρόμοιες κατηγορίες. Επίσης αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.