Οι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν την ανησυχητική αύξηση των συλλήψεων Κούρδων δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Το International Press Institute (IPI), Media and Law Studies Association (MLSA) και 25 οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν έντονα τη σύλληψη τριών Κούρδων δημοσιογράφων  την περασμένη εβδομάδα . Καλούμε τις αρχές της Τουρκίας να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την ελευθερία του Τύπου και να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους δημοσιογράφους. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Νόμο για τον Τύπο, το Σύνταγμα και την ECHR,  και να απέχει από τη στόχευση των κουρδικών μέσων ενημέρωσης και να επιτρέψει σε όλους τους δημοσιογράφους να ασκήσουν τον επαγγελματικό τους ρόλο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία, χωρίς φόβο και εκφοβισμο.

Συνελήφθησαν τρεις δημοσιογράφοι

Στις 23 Απριλίου, οι αρχές της Τουρκίας πραγματοποίησαν  επιδρομή  με στόχο Κούρδους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σανλιούρφα. Οι αρχές συνέλαβαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Mezopotamya (MA) Esra Solin Dal, Mehmet Aslan, ο πρώην δημοσιογράφος MA Doğan Kaynak και ο δημοσιογράφος Erdoğan Alayumat. Τους  απαγορεύτηκε  η πρόσβαση στους δικηγόρους τους για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, η περίοδος κράτησης παρατάθηκε  κατά  άλλες 24 ώρες.

Αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους και εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ο Kaynak αφέθηκε ελεύθερος ενώ ο Dal, ο Aslan και ο Alayumat συνελήφθησαν στις 27 Απριλίου. Κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Παρά την κατηγορία αυτή, οι φάκελοι της υπόθεσής τους δεν περιέχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό, σύμφωνα με τη Νομική Μονάδα Media and Law Studies Association (MLSA) που αποτελούν μέρος των δικηγόρων υπεράσπισης. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής ανάκρισης, ανακρίθηκαν αποκλειστικά για  το δημοσιογραφικό τους έργο, τις πηγές και τις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Η Νομική Μονάδα MLSA άσκησε έφεση κατά της εντολής εμπιστευτικότητας και των πρόσθετων περιορισμών που επιβλήθηκαν στην υπόθεσή τους.

Συνεχής παρενόχληση και εκφοβισμός Κούρδων δημοσιογράφων

Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι γίνονται όλο και περισσότερο στόχος της κυβέρνησης της Τουρκίας τα  τελευταία χρόνια . Πέρυσι, ένας ανησυχητικός αριθμός Κούρδων δημοσιογράφων – εννέα συνολικά –  καταδικάστηκαν σε φυλάκιση  έως και επτά μηνών. Σε μια άλλη περίπτωση, 11 Κούρδοι δημοσιογράφοι  συνελήφθησαν  αμέσως πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της χώρας τον Μάιο του 2023. Πηγαίνοντας πιο πίσω, τουλάχιστον 25 Κούρδοι δημοσιογράφοι  συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση  μόνο το 2022. Η βάση δεδομένων Mapping Media Freedom  καταγράφει  43 ειδοποιήσεις που επηρεάζουν 118 Κούρδους δημοσιογράφους, εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης ή πρακτορεία από το 2022. Οι ειδοποιήσεις είναι κυρίως περιπτώσεις νομικής παρενόχλησης που συχνά καταλήγουν σε σύλληψη και φυλάκιση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 3 Μαΐου, ανανεώνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τις αρχές της Τουρκίας να σταματήσουν την παρενόχληση και τον εκφοβισμό Κούρδων δημοσιογράφων. Τους προτρέπουμε να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία όλων των δημοσιογράφων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του νόμου και του Συντάγματος για τον Τύπο. Ζητούμε επίσης να σταματήσει η συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, όπως προστατεύονται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Υπογεγραμμένο από:

International Press Institute (IPI)
Media and Law Studies Association (MLSA)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Index on Censorship
Irish PEN/PEN na hÉireann
Kurdish PEN
OBC Transeuropa
PEN America
PEN Armãn
PEN Canada
PEN Καταλανική
PEN Κροατία
PEN International
PEN Melbourne
PEN Netherlands
PEN Norway
PEN San Miguel
PEN Sydney
PEN Québec
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish PEN
The World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA)
Turkey Human Rights Litigation Support Project
Βιετναμέζικη ΠΕΝ στο Εξωτερικό
Ουαλία PEN Cymru

 

2024-05-04T02:00:10+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top