Ο πολιτικός του HDP Yuksel Oğuz επέστησε την προσοχή στη συνεχή αστυνομική παρακολούθηση ενόψει της 25ης Νοεμβρίου στην Τουρκία: “Προσπαθούν να δημιουργήσουν φόβο και απογοήτευση. Φοβούνται την οργανωμένη εξουσία των γυναικών.”

 

Παντού στο Βόρειο Κουρδιστάν, οι προετοιμασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στις 17 Νοεμβρίου, το Κίνημα Ελεύθερων Γυναικών (TJA) στην περιοχή Kızıltepe του Mardin ξεκίνησε μια οκταήμερη εκστρατεία συναντήσεων και εκδηλώσεων, που θα κορυφωθεί σε μια μεγάλη διαδήλωση στην επαρχία Mardin στις 25 Νοεμβρίου.

Ο συμπρόεδρος του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) στην περιοχή Dargeçit, Yuksel Oğuz, ο οποίος συμμετέχει στην εκστρατεία TJA, μίλησε για μια ειδική πολεμική πολιτική που στρέφεται ιδιαίτερα κατά των γυναικών στο Κουρδιστάν και αντικατοπτρίζεται επίσης στην αύξηση πατριαρχικής βίας. Μετά την καταστροφή των κουρδικών πόλεων κατά τη στρατιωτική πολιορκία το 2015, το τουρκικό κράτος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα.

Ο Yuksel Oğuz τόνισε ότι, στις 25 Νοεμβρίου, θα οργανώσουν μια ταφική επίσκεψη στο Πακιστάν Öner, που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, και Garibe Gezer, που δολοφονήθηκε από βασανιστήρια στη φυλακή. 

Ο Oğuz είπε: “Ένα αστυνομικό όχημα είναι σταθμευμένο μπροστά από το περιφερειακό μας γραφείο. Μας ακολουθούν από την καθημερινή μας δουλειά σε δημόσιες συγκεντρώσεις, μας ακολουθούν σε επισκέψεις σε σπίτια ανθρώπων ή σε τελετές κηδείας. Υπάρχουν πολιτικές καταπίεσης και εκφοβισμού που εφαρμόζονται στην κοινωνία  .εφαρμόζονται μεγάλες, αλλά πολύπλοκες πολιτικές κατά των γυναικών. Αυτό αναπτύχθηκε όλο και περισσότερο μετά τους αγώνες για αυτοδιοίκηση. Το κράτος φοβάται την οργανωμένη εξουσία της κοινωνίας και των γυναικών. Αυτή η πολιτική στρέφεται κατά κύριο λόγο εναντίον των νέων γυναικών. Ως απάντηση, έχουμε αποφασίσει να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες γυναίκες στις εκδηλώσεις της 25ης Νοεμβρίου και να τις προσκαλέσουμε στον οργανωμένο αγώνα».

Η χρήση ναρκωτικών ενθαρρύνεται από το κράτος

Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει το γυναικείο κίνημα είναι η χρήση ναρκωτικών, είπε ο Oğuz, προσθέτοντας: “Στο Dargeçit παρατηρούμε ότι γίνονται προσπάθειες για αύξηση της χρήσης ναρκωτικών. Αυτό είναι μέρος του ειδικού πολέμου και απευθύνεται ιδιαίτερα σε γειτονιές όπου υπήρξε σθεναρή αντίσταση στον αγώνα για την αυτοδιοίκηση.Ασχολούμαστε με το θέμα.Ένας από τους τομείς όπου υπάρχουν πολλοί νέοι και νέες είναι τα εργαστήρια κλωστοϋφαντουργίας.Μάθαμε ότι οργανώσεις όπως το TÜGVA (Ίδρυμα Νεολαίας του Τουρκικού Κράτους) πηγαίνετε εκεί με το πρόσχημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και της προσπάθειας να μιλήσει με τους νέους . Μία από τις δραστηριότητές μας ως μέρος του προγράμματός μας για τις 25 Νοεμβρίου θα είναι μια επίσκεψη σε αυτά τα εργαστήρια».

Προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Yuksel Oğuz είπε επίσης ότι η πολιτική του δημάρχου στο Dargeçit, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του δημάρχου του HDP  το 2016 παράνομα. Όχι μόνο έκλεισε τις εγκαταστάσεις των γυναικών, αλλά κατέσχεσε και όλη τους την περιουσία. Το AKP κέρδισε τις τοπικές εκλογές του 2019, αλλά το Κόμμα της Αριστεράς των Πρασίνων έλαβε 5.000 περισσότερες ψήφους από το ΑΚΡ στις εκλογές του Μαΐου. Ο Oğuz λοιπόν υπολογίζει στις τοπικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024. Ειδικότερα, οι προετοιμασίες για τις εκλογές θα ενισχυθούν μετά τις δραστηριότητες της 25ης Νοεμβρίου, ώστε οι γυναίκες να λάβουν ξανά ισχυρή θέση στη διοίκηση της πόλης μετά τις εκλογές.

2023-11-21T15:56:44+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top