Τα εγκαίνια ενός νέου τερματικού σταθμού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο Ερτζάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο εγείρει ανησυχίες για το διεθνές δίκαιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αμφισβητεί ήδη τη νομιμότητα του αεροδρομίου, επικαλούμενη παραβιάσεις κυριαρχίας και ζητήματα ιδιοκτησίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την Πέμπτη νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο Ερτζάν, που βρίσκεται στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου. Ο νέος τερματικός σταθμός στο αμφιλεγόμενο αεροδρόμιο, που ήδη θεωρείται παράνομος από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει προκαλέσει ανησυχίες για το διεθνές δίκαιο και εντείνει τις συζητήσεις για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου, την 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο , επιδεινώνοντας περαιτέρω την ευαισθησία της κατάστασης. Στην ομιλία του στην τελετή έναρξης, ο  Ερντογάν άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο διεθνών πτήσεων από το αεροδρόμιο στο εγγύς μέλλον, καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να πιέσει για διεθνή αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή στο νησί, κήρυξε το αεροδρόμιο Ercan ως παράνομο σημείο εισόδου και εξόδου από το 1974. Η κατασκευή και η λειτουργία του αεροδρομίου αμφισβητήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα από Ελληνοκύπριους  που εκδιώχθηκαν βίαια από τις περιουσίες τους κατά την εισβολή.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί την αποκλειστική δικαιοδοσία να καθορίζει ποια αεροδρόμια είναι ανοιχτά και λειτουργούν, καθώς και τους όρους λειτουργίας τους, στην επικράτειά της.

Η ύπαρξη του αεροδρομίου δεν αναγνωρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο οποίος τηρεί τη στάση των Ηνωμένων Εθνών για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Η ICAO αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της ως νόμιμο εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού. Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε πιθανή διεθνής χρήση του αεροδρομίου Ercan θα συνιστούσε παραβίαση των αποφάσεων του ICAO και των διεθνών συμβάσεων και ψηφισμάτων.

Η διαμάχη γύρω από το αεροδρόμιο Ercan αγγίζει επίσης ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τονίζουν τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που παραμένουν νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο.