Ο τουρκογερμανικός κανιβαλισμός και η έκπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η κατάπτυστη απόφαση για τον Κενάν και οι όροι που ήδη ξεχάστηκαν

Αλέκος Μιχαηλίδης

Για τους Κούρδους και τους Κύπριους που δεν ανέχονται την αδικία, η υπόθεση του Κενάν Αγιάς δεν «έκλεισε» με τη μεταφορά του στη Γερμανία. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε δικαστικό και εκτελεστικό επίπεδο, δυστυχώς έχει κλείσει. Αυτή την εντύπωση μας έδωσαν τόσο οι δικαστές όσο και οι κυβερνώντες, που χώνεψαν τον γερμανοτουρκικό ισχυρισμό ότι ο Αγιάς ήταν ένας «τρομοκράτης» και η υπόθεσή του έπρεπε να κλείσει άρον άρον για να μην ενοχληθεί η Γερμανία και ο Ερντογάν.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, δε, το Προεδρικό είχε διοχετεύσει στα ΜΜΕ την είδηση ότι επρόκειτο να θέσει ζήτημα Κενάν Αγιάς στον Γερμανό Καγκελάριο, αλλά ακόμα να ενημερώσει τους πολίτες αν ειπώθηκε οτιδήποτε τον Μάιο στο Βερολίνο. Η υπουργός Δικαιοσύνης, βέβαια, κουνούσε το δάκτυλο σε όλους όσοι ασκούσαν κριτική και σε όσους την καλούσαν να παρέμβει στο «φοβερό» έργο της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας (σε όλες σχεδόν τις παρεμβάσεις της) πως η Γερμανία μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα εκδώσει τον Κενάν Αγιάς στην Τουρκία και ότι θα εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο, αν καταδικαστεί.

Δεν μπορούσε να μας πει, ασφαλώς, αν οι γερμανικές διαβεβαιώσεις ήταν γραπτές ή αν αφορούσαν μια προφορική συνομιλία με τη Γερμανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Anke Schlimm. Δεν μπορούσε ούτε καν να μας πει για ποιά ποινικά αδικήματα θεωρήθηκε σωστό να εκδοθεί στη Γερμανία ένας Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας. Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε ξανά τους όρους που τέθηκαν στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (19 Απριλίου 2023), η οποία ενέκρινε την έκδοση του Κενάν και την οποία υποστήριξε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Φυσικά, ας υπογραμμιστεί και το ολίσθημα του Επαρχιακού Δικαστή, πάνω στο οποίο στήριξε και την απόφασή του. Όπως ανέφερε, η απόφαση για τον Τσερκέζ Κορκμάζ (ημέρ. 12/7/2019), τον οποίο ορθώς προστάτεψε η κυπριακή δικαιοσύνη και δεν εξέδωσε στη Γερμανία, «δεν δεσμεύει το παρόν δικαστήριο». Προσθέτοντας πως «στην υπόθεση εκείνη, την περίοδο που υπήρχε ισχυρισμός για συμμετοχή του εκεί εκζητούμενου σε τρομοκρατική οργάνωση, το PKK δεν αποτελούσε οντότητα που περιλαμβανόταν στους καταλόγους του Συμβουλίου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις». Όπως, όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει ένας δικαστής που αναλαμβάνει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ο Κούρδος αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ, ζητείτο από τη Γερμανία για «αδικήματα» που αφορούσαν τα έτη 2013-2015, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) περιλαμβάνεται στη λίστα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις από το 2003.

Μπορεί να μην αποτελεί τη βάση της απόφασής του, μα είναι ένδειξη της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε μια τόσο συμβολική υπόθεση, όπως η έκδοση ενός Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα στη Γερμανία, κατά τουρκική –εννοείται– παραγγελία. Έτσι, σύμφωνα με τη δικηγόρο του στη Γερμανία, ο Κενάν δεν έχει πλέον καμία ιδιωτικότητα στην επικοινωνία, καθώς οι συνομιλίες του παρακολουθούνται από τη γερμανική αστυνομία και έναν διερμηνέα. Οι επιστολές του διαβάζονται και ελέγχονται από εισαγγελέα, ενώ θα περάσει πιθανότατα έναν χρόνο υπό κράτηση (όσο περίπου θα κρατήσει η δικαστική διαδικασία) υπό ειδικά και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Αυτό οφείλεται στην πολιτική φύση της υπόθεσης, κατά πως επιβεβαιώνει η δικηγόρος Antonia vonder Behrens.

Αλλά, είναι ένα το κομμάτι του τουρκογερμανικού κανιβαλισμού και άλλος ο χειρισμός από την Κυπριακή Δημοκρατία. Περιμένουμε, λοιπόν, ενημέρωση από τον Πρόεδρο αν συζήτησε οτιδήποτε με τον Όλαφ Σολτς για τον Κενάν Αγιάς. Περιμένουμε διαβεβαιώσεις για τους όρους που έθεσε το Δικαστήριο και μια εξήγηση για το σφάλμα του δικαστή περί Τσερκέζ Κορκμάζ. Περιμένουμε απαντήσεις για το αν υπήρξε οποιαδήποτε διακρατική συνεννόηση πριν την έκδοση του Κενάν Αγιάς γιατί αν υπήρξε, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από μια δικαστική απόφαση.