Οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG), μια ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ισχυρίστηκαν ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε πρόσφατες επιθέσεις σε σήραγγες που χρησιμοποιούσαν Κούρδοι μαχητές, προκαλώντας εκκλήσεις για διεθνείς έρευνες και αλληλεγγύη.

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG) κατηγόρησαν τον τουρκικό στρατό για χρήση χημικών όπλων σε επιθέσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στην περιοχή Girê FM της περιοχής Δυτικού Ζαπ. Το HPG δημοσίευσε μια δήλωση την Κυριακή που περιγράφει λεπτομερώς αυτές τις ενέργειες στις Ζώνες Άμυνας Medya που ελέγχονται από το HPG στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI).

Το δελτίο τύπου του HPG  περιέγραψε αρκετές περιπτώσεις φερόμενης χρήσης χημικών όπλων. «Στις 10 Μαΐου, οι σήραγγές μας στην περιοχή αντίστασης Girê FM βομβαρδίστηκαν τρεις φορές με απαγορευμένα εκρηκτικά», ανέφερε η δήλωση. «Από τις 17:00 έως τις 04:00 της 11ης Μαΐου, χρησιμοποιήθηκαν τοξικά χημικά αέρια ενάντια στις πολεμικές μας σήραγγες».

Το HPG ανέφερε επίσης ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 17 επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από το HPG στις 10 και 11 Μαΐου, με στόχο πολλές τοποθεσίες στις περιοχές Xakurkê, Garê, Metîna και Δυτικό Zap.

Ως απάντηση σε αυτές τις υποτιθέμενες επιθέσεις, οι Κούρδοι μαχητές συνέχισαν τις ενέργειές τους κατά των τουρκικών στρατευμάτων. Το HPG παρουσίασε λεπτομερώς διάφορες επιχειρήσεις, με στόχο τουρκικές θέσεις στις περιοχές Girê Amediyê και Girê Cûdî.

Η Συνέλευση των Οικογενειών των Μαρτύρων στο καντόνι Afrin-Shehba της βόρειας Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Η χρήση χημικών όπλων από το τουρκικό κράτος αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και έγκλημα με κάθε έννοια», δήλωσε η Συνέλευση. Κάλεσαν τους διεθνείς οργανισμούς να διώξουν τους Τούρκους ηγέτες για αυτά τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει εδώ και καιρό για ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων μαχητών. Ιατροδικαστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Şebnem Korur Fincancı, μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε συλληφθεί στο παρελθόν επειδή ζήτησε μια τέτοια έρευνα. Οι διαμαρτυρίες των Κούρδων σε όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες. Ο τότε υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον Κούρδων μαχητών σε περιορισμένους χώρους. Το ιρακινό κοινοβούλιο πρόκειται να διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, με έναν ιρακινό βουλευτή να επιβεβαιώνει την έρευνα.