Αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του κατοχικού τουρκικού στρατού ήταν να ξεσπάσουν φωτιές σε πολλά χωριά του Νοτίου Κουρδιστάν. Οι ντόπιοι που επιχειρούν να σβήσουν τις φωτιές με δικά τους μέσα αποτρέπονται από τις δυνάμεις του κυβερνώντος KDP.

Το τουρκικό κράτος κλιμάκωσε τις γενοκτονικές του επιθέσεις σε όλη την επικράτεια του Κουρδιστάν χάρη στη διεθνή σιωπή και αδράνεια απέναντι στα εγκλήματά του κατά του κουρδικού λαού. Η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον οικισμών αμάχων στο Νότιο Κουρδιστάν, ειδικά από τον Απρίλιο του 2022. Ενώ οι ολοένα και συνεχιζόμενες επιθέσεις έχουν σκοτώσει πολλούς αμάχους, δεκάδες χωριά έχουν εκκενωθεί.

Η Τουρκία έχει επεκτείνει μαζικά την κατοχική της επιχείρηση στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες και προετοιμάζει την πολυανακοινωμένη «καλοκαιρινή επίθεση» της κατά των Κούρδων ανταρτών. Τεράστιες συγκεντρώσεις στρατευμάτων γίνονται εδώ και μέρες. Τα στρατεύματα αυξάνονται και τα άρματα μάχης αναπτύσσονται ιδιαίτερα μέσα και γύρω από την Amadiya.

Εκμεταλλευόμενοι τη σιωπή της Βαγδάτης και του Ερμπίλ, οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν σημεία ελέγχου και άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους ταυτότητας στο Duhok, ενώ εκκένωσαν βίαια πολλά χωριά.

Ο τουρκικός στρατός κατοχής συνεχίζει να καίει συστηματικά χωριά στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ). Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα χωριά Dergelê, Miska και Bazê στην περιοχή Berwarî Bala, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα χωριά Mijê, Kevne Mijê και Spîndarê στην περιοχή Amadiya και άρχισαν να καίνε τη γη σε αυτήν την περιοχή από τις 5 Ιουλίου.

Η φωτιά τέθηκε εν μέρει υπό έλεγχο το Σάββατο χάρη στις εντατικές προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής, αλλά από τους βομβαρδισμούς την Κυριακή ξέσπασε άλλη φωτιά στην περιοχή.

Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εμποδίστηκαν να επέμβουν, η φωτιά επεκτάθηκε στα σπίτια στα κέντρα των χωριών και πολλά σπίτια κάηκαν. Η φωτιά, που δεν έχει σβήσει μέχρι στιγμής, συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι κάτοικοι της περιοχής καταβάλλουν έντονες προσπάθειες, αλλά οι δυνάμεις του KDP δεν επιτρέπουν να πάνε περισσότερα από 5-6 άτομα στην περιοχή. Από την άλλη, δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων όπως πυροσβεστικές δυνάμεις ή κατασκευαστικό εξοπλισμό που μπορούν να επέμβουν στη φωτιά. Ενώ η φωτιά στην περιοχή κινείται ολοταχώς προς τα κέντρα των χωριών και σταδιακά προς το κέντρο της πόλης, οι αρχές του KDP παρακολουθούν μόνο και όταν ο κόσμος προσπαθεί να επέμβει στη φωτιά με δικά του μέσα, αντιμετωπίζει εμπόδια. Όταν μια πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο σε μια περιοχή, το τουρκικό κράτος βομβαρδίζει αμέσως την περιοχή και ξεκινά ξανά φωτιά. Αυτοί οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από τον λόφο Amediyê, όπου βρίσκονται μαζί το KDP και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή, οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG) ανέφεραν ότι το αποικιοκρατικό γενοκτονικό τουρκικό κράτος και ο στρατός κατοχής του στοχεύουν συστηματικά και σκόπιμα χωριά και οικισμούς στο Νότιο Κουρδιστάν.

«Το τουρκικό κράτος, το οποίο έχει κάψει χιλιάδες χωριά στο Βόρειο Κουρδιστάν στην πρόσφατη ιστορία, προσπαθεί τώρα να εξολοθρεύσει τα χωριά στο Νότιο Κουρδιστάν με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να εκδιώξει τον λαό και να καταλάβει πλήρως την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του HPG.

2024-07-10T02:45:39+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top