Ένας 70χρονος κρατούμενος που έπασχε από καρκίνο στο λαιμό, ο Şakir Turan, πέθανε σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη. Παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε ως βαριά άρρωστος κρατούμενος που χρήζει επείγουσας αποφυλάκισης, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο και οι αιτήσεις του για αναστολή της εξαετούς ποινής του για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση απορρίφθηκαν.

Ο Şakir Turan, ένας 70χρονος κρατούμενος στην τουρκική πόλη της Αδριανούπολης, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο λαιμό, πέθανε την Τετάρτη. Παρά το γεγονός ότι είχε καταγραφεί από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) ως βαριά άρρωστος κρατούμενος που χρήζει επείγουσας αποφυλάκισης, οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο Τουράν, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο στο λαιμό ενώ βρισκόταν στη φυλακή, είχε υποβάλει αίτηση δύο φορές –μία τον Ιανουάριο και ξανά τον Αύγουστο– για αναστολή της ποινής έξι ετών για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε. Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν αφού μια ιατρική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάστασή του δεν δικαιολογούσε αναστολή, παρά την αδυναμία του να περπατήσει ή να μιλήσει.

Έχοντας χάσει 23 κιλά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Τουράν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Η οικογένειά του έμαθε για τη νοσηλεία του μόλις μέρες αργότερα, από συγγενείς άλλων κρατουμένων, όχι από τη διοίκηση της φυλακής.

Το Κόμμα της Αριστεράς των Πρασίνων εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Τουράν την Τετάρτη, λέγοντας: «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι μοίρα, αλλά δολοφονία». Η δήλωση ζητούσε να σταματήσει η εχθρική μεταχείριση των κρατουμένων από το ιατρικό προσωπικό και τη διοίκηση των φυλακών.

Η άρνηση απελευθέρωσης σε άρρωστους πολιτικούς κρατούμενους είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην Τουρκία, το οποίο υπογραμμίζεται συχνά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με το İHD, 78 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους υπό κράτηση το 2022 και ο αριθμός έφτασε τους 15 το πρώτο πεντάμηνο του 2023. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη 1.517 άρρωστοι κρατούμενοι στις φυλακές, εκ των οποίων οι 651 σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Abdurrahman Turan, ο οποίος έμαθε για τη νοσηλεία του πατέρα του αργά, θυμήθηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις 28 Αυγούστου, ο πατέρας του είχε μεταφέρει το μήνυμα: «Να προσέχετε τον εαυτό σας, να είστε ενωμένοι. Κρατώ το κεφάλι ψηλά, δεν έχω κάνει βήμα πίσω ».

Οι προσπάθειες να παρευρεθούν στην κηδεία κάποια άλλα συγγενικά πρόσωπα του Τουράν στο Μαρντίν (Μερντίν), μια νοτιοανατολική τουρκική επαρχία με κουρδική πλειοψηφία, αντιμετωπίστηκαν με αντίσταση από τις τουρκικές αρχές επιβολής του νόμου το πρωί της Πέμπτης. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να περιορίσουν τη συμμετοχή δηλώνοντας ότι «μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού μπορούν να συμμετάσχουν στη νεκρώσιμη ακολουθία».