Ο συντονιστής της Progressive International Ντέιβιντ Άντλερ προέτρεψε την Ευρώπη να απαιτήσει την απελευθέρωση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη να ενεργήσει γρήγορα, σταθερά και αποφασιστικά για να απαιτήσει την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ο πολιτικός οικονομολόγος και γενικός συντονιστής της Progressive International, Ντέιβιντ Άντλερ.

Ο Άντλερ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την αντιληπτή απροθυμία στην Ευρώπη να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μιλήσει ενάντια στη φυλάκιση πολλών ακτιβιστών και πολιτικών προσωπικοτήτων στην Τουρκία, σε μια συνέντευξη στον Ερέμ Κανσόι του Medya Haber TV .

 

Σύμφωνα με τον Adler, το όραμα του Οτσαλάν είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων και συγκρούσεων που απαιτούν έναν νέο, πλουραλιστικό, δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο συμβίωσης.

«Πιστεύω ότι οι ιδέες, οι θεωρίες και η πολιτική δράση του Οτσαλάν έχουν ήδη αποτελέσει πηγή τόσων ισχυρών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δράσεων που προσπαθούν να προσφέρουν έναν νέο, πλουραλιστικό, δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο συνύπαρξης», τόνισε ο Adler.

Τόνισε ότι η φυλάκιση του Οτσαλάν δεν είναι μόνο επίθεση στο δικό του πρόσωπο ή κοινότητα, αλλά στα ιδανικά που εκπροσωπεί.

Ως Γενικός Συντονιστής ενός διεθνούς οργανισμού που ενώνει και κινητοποιεί προοδευτικούς αριστερούς ακτιβιστές και οργανώσεις, ο Adler πιστεύει ότι η περίπτωση του Οτσαλάν είναι συμβολική και προέτρεψε τις προοδευτικές οργανώσεις και άτομα να συγκεντρώσουν τους πόρους και τις προσπάθειές τους για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Ο Οτσαλάν, ο ιδρυτής του PKK, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τουρκική φυλακή στο βορειοδυτικό νησί Ιμράλι από το 1999. Υπήρξαν σύντομες περίοδοι κατά τη διάρκεια των ετών που μπόρεσε να συναντηθεί με την οικογένειά του και τους δικηγόρους του, αλλά κρατείται σε πλήρη απομόνωση μετά από ένα διακοπτόμενο τηλεφώνημα με τον αδελφό του τον Μάρτιο του 2021.

Η τελευταία φορά που οι δικηγόροι του μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του ήταν τον Αύγουστο του 2019 και η τελευταία προσωπική επίσκεψη της οικογένειάς του ήταν τον Μάρτιο του 2020. Η απομόνωση του Οτσαλάν έχει προκαλέσει ευρεία διεθνή καταδίκη όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσφατα, ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία σε 74 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ζητώντας τον τερματισμό της απόλυτης ανεπιφύλακτης κράτησης του Οτσαλάν και για μια ειρηνική λύση της κουρδικής σύγκρουσης με την Τουρκία.