Ο Στόλτεμπεργκ είπε “ευχαριστώ” στην πιο αντι-ΝΑΤΟϊκή χώρα, την Τουρκία

«Ευχαριστώ» Στόλτενμπεργκ σε Ερντογάν για την αποστολή δυνάμεων στο Κόσοβο

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διήρκεσαν δύο ώρες, ευχαρίστησε την Τουρκία για τις ενισχύσεις που έστειλε στο Κόσοβο μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν πρόσφατα εκεί και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο KFOR λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια του λαού του Κοσόβου.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως «Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας.

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συνομιλίες αναφορικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη πως η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την ένταξή της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.