Ο Rudolf Bürgel, μέλος της Κρατικής Επιτροπής του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) στη Μπάντεν-Βούτεμπεργκ, συζήτησε την εμπειρία του με αντιπροσωπείες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον Abdullah Öcalan στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Bürgel τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του Οτσαλάν και έδωσε πληροφορίες για τη μελλοντική κατεύθυνση του Κόμματος της Αριστεράς μετά τις πρόσφατες εσωτερικές αλλαγές.

Ο Ρούντολφ Μπούργκελ του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας (Die Linke) μοιράστηκε πληροφορίες από τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας του στη Μέση Ανατολή και τη συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο MedyaNews, συλλογίστηκε τους λόγους για αυτές τις αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης της χρήσης γερμανικών όπλων και της καταστροφής χωριών στο Κουρδιστάν και της αλληλεγγύης στα κουρδικά κόμματα. «Τεκμηριώσαμε τη χρήση γερμανικών όπλων και την καταστροφή κουρδικών χωριών στην Τουρκία τις δεκαετίες του ’80 και του ’90», εξήγησε.

Οι «αντιπροσωπείες της Μέσης Ανατολής» αναφέρονται στα ταξίδια ή τις αποστολές που ανέλαβαν ο Rudolf Bürgel και άλλοι στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε κουρδικές περιοχές. Αυτές οι αντιπροσωπείες επικεντρώθηκαν κυρίως στην παρατήρηση και την τεκμηρίωση της κατάστασης επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των συγκρούσεων, του ρόλου των ξένων όπλων (συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών) και της πολιτικής δυναμικής στην περιοχή. Οι αντιπροσωπείες είχαν επίσης στόχο να δείξουν αλληλεγγύη στα κουρδικά κόμματα και κινήματα. Ο Bürgel συζητά αυτά τα ταξίδια λεπτομερώς, εξηγώντας τον σκοπό τους και τις εμπειρίες του, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής του με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan.

Κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ του Abdullah Öcalan και του Nelson Mandela, ο Bürgel σημείωσε ομοιότητες στις φυλακίσεις τους και τη συμβολική σημασία των αγώνων τους. «Όμοια με τον Μαντέλα, ο Οτσαλάν θεωρείται μια συμβολική φιγούρα για τον αγώνα για δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση», σημείωσε. Τόνισε τον βασικό ρόλο του Οτσαλάν στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στους Κούρδους και το όραμά του για μια ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή μέσω του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού και μιας κοινωνίας με βάση τα συμβούλια. «Η απελευθέρωση του Οτσαλάν θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία», υποστήριξε.

Συζητώντας το μέλλον του Κόμματος της Αριστεράς μετά την αποχώρηση της Sarah Wagenknecht και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Bürgel τόνισε τη δέσμευση του κόμματος για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και προστασία του περιβάλλοντος. «Η Αριστερά είναι υπέρ της αναδιανομής του πλούτου, της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος», σχολίασε. Τόνισε επίσης τη σημασία των διακομματικών συμμαχιών, λέγοντας: «Πρέπει να σφυρηλατήσουμε διακομματικές συμμαχίες για να υποστηρίξουμε κινήματα ελευθερίας» και αμφισβήτησε την απαγόρευση του PKK στη Γερμανία ως εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Στιγμιότυπα από τη συνέντευξη

Αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή

•Ο Bürgel συμμετείχε σε πολυάριθμες αντιπροσωπείες στις κουρδικές περιοχές, τεκμηριώνοντας τη χρήση γερμανικών όπλων και την καταστροφή χωριών στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
•Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, συμμετείχε στην εκλογική παρατήρηση σε κουρδικές περιοχές και υποστήριξε διάφορα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα όπως το HDP και το DEHAP.
•Οι αντιπροσωπείες είχαν στόχο να εκθέσουν τους Γερμανούς πολιτικούς και τον λαό στην κουρδική πραγματικότητα.

Κουρδικοί αλληλεγγύη στη Γερμανία

•Η Αλληλεγγύη του Κουρδιστάν στη Γερμανία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80, με επίγνωση του κουρδικού κινήματος και του PKK από το 1978.
•Οι πρώτες ομάδες αλληλεγγύης εμφανίστηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, με κίνητρο τη δέσμευση για αλληλεγγύη, ειρήνη και αντίθεση στον πόλεμο και στις εξαγωγές όπλων.
•Ο ρόλος της Γερμανίας στην καταπίεση των Κούρδων και οι πολεμικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της συνεργασίας της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών με την Τουρκία, προκάλεσε διαμαρτυρίες στη Γερμανία.

Δημιουργία Κουρδικού Κινήματος στη Γερμανία

•Καθώς το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα στην Τουρκία διαμορφώθηκε, ένα αντίστοιχο κουρδικό κίνημα και υποστήριξη αλληλεγγύης εμφανίστηκε στη Γερμανία.
•Εκδόσεις όπως η Έκθεση του Κουρδιστάν στην Κολωνία και η διεβδομαδιαία εφημερίδα Kurdistan Rundbrief έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη φάση.
•Η κρατική καταστολή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά του κουρδικού κινήματος, οδηγώντας σε συλλήψεις και τη δίκη του PKK στο Ντίσελντορφ που διήρκεσε μέχρι το 1994, ακολουθούμενη από απαγόρευση των δραστηριοτήτων του PKK και επακόλουθες νομικές διαδικασίες κατά των Κούρδων.
Rudolf Bürgel & Abdullah Öcalan Μια αντιπροσωπεία τον Αύγουστο του 1991, αποτελούμενη από εννέα άτομα από τη Γερμανία και άλλα από την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, επισκέφθηκε την Ακαδημία Mazlum Korkmaz.

1991 Αντιπροσωπεία στην Ακαδημία Mazlum Korkmaz

•Μια αντιπροσωπεία τον Αύγουστο του 1991, αποτελούμενη από εννέα άτομα από τη Γερμανία και  από την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, επισκέφθηκε την Ακαδημία Mazlum Korkmaz.
•Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα της αντιπροσωπείας δημοσιεύθηκαν σε φυλλάδιο και στο Κουρδιστάν Rundbrief, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις και ιδέες.
•Κατά την επίσκεψή τους, σε διήμερη συγκέντρωση στην ακαδημία συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα και από τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν (Συρία, Τουρκία, Ιράν και Ιράκ), όπου μίλησαν μετά τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
•Συζητήσεις με πρώην Τούρκους κρατούμενους και γυναίκες που συμμετείχαν στον αγώνα ελευθερίας εμπλούτισαν την κατανόησή τους για το κουρδικό κίνημα ελευθερίας, ενισχύοντας τη μάθησή τους στη Γερμανία και μέσω άλλων αντιπροσωπειών στην Τουρκία.

«Ο Οτσαλάν ήταν σίγουρα ένας ζεστός οικοδεσπότης, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και προσπάθεια στις συζητήσεις για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία του κουρδικού κινήματος για την ελευθερία. Μας εισήγαγε στις βασικές αρχές του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού και μιας συμβουλευτικής κοινωνίας στη Μέση Ανατολή, που αργότερα αναλύθηκαν λεπτομερώς στα  γραπτά.

«Ο Οτσαλάν προσπάθησε να διακρίνει τις ιδέες του από τον σοσιαλισμό που ασκείται στην Κούβα, τη Νικαράγουα ή το Βιετνάμ, προτείνοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο για το Κουρδιστάν, που είναι πλέον εμφανές στη Ροζάβα. Αυτό παρέχει το πλαίσιο για την περίοδο της επίσκεψής μας στην ακαδημία της Μεσοποταμίας και την εμφάνιση του Κινήματος Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν στη Γερμανία.

«Συζητώντας την τρέχουσα κατάσταση του Οτσαλάν, μπορούν να γίνουν παραλληλισμοί με τον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος πέρασε πάνω από 20 χρόνια στη φυλακή.

«Σημαντική διεθνής πίεση ενισχύθηκε στο καθεστώς του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, με εκστρατείες όπως οι εκκλησίες στη Γερμανία που προτρέπουν σε μποϊκοτάζ των νοτιοαφρικανικών αγαθών. Αυτό έπαιξε ρόλο στην εξάρθρωση του απαρτχάιντ. Ο Οτσαλάν, ήδη επίτιμος πολίτης σε πολλές ιταλικές πόλεις και αναγνωρισμένος από εργατικά συνδικάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει λάβει υποστήριξη από νομπελίστες και έχει αποτελέσει αντικείμενο σημαντικών αποφάσεων από ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Στη Γερμανία, το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) είναι η μόνη μεγάλη πολιτική ομάδα που υποστηρίζει την αναγνώριση της νομιμότητας του PKK και την ανατροπή της απαγόρευσής του. Τα πρόσφατα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο συνέδριο του κόμματός μας στο Άουγκσμπουργκ αντικατοπτρίζουν αυτή τη στάση, παράλληλα με εκκλήσεις για διακοπή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και έκφραση αλληλεγγύης στα κουρδικά κινήματα ελευθερίας.

«Ενώ το Αριστερό Κόμμα στέκεται σχεδόν μόνο του σε αυτόν τον σκοπό, μεμονωμένοι πολιτικοί από άλλα κόμματα εκφράζουν περιστασιακά υποστήριξη. Η απελευθέρωση του Οτσαλάν θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία και την επίτευξη ειρήνης.

«Η σημασία του Οτσαλάν έγκειται στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στους Κούρδους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, όπου χιλιάδες εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν. Θεωρείται ως οραματιστής ηγέτης του κουρδικού κινήματος.

«Το σχέδιο Rojava, εμπνευσμένο από τον Οτσαλάν, είναι ένας φάρος στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών λαών και θρησκειών, με ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις κοινωνικές αποφάσεις.

«Το μοντέλο που προτείνει ο Οτσαλάν θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο για τη Μέση Ανατολή, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στην ιστορία της περιοχής των επιβεβλημένων συνόρων, της κακής χρήσης της θρησκείας και της ιμπεριαλιστικής χειραγώγησης.

«Κοιτάζοντας μπροστά, είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε ευρείες, διακομματικές συμμαχίες, ειδικά για την υποστήριξη των κουρδικών κινημάτων ελευθερίας. Η υπέρβαση της απαγόρευσης του PKK στη Γερμανία είναι απαραίτητη για μια δίκαιη πολιτική απέναντι στους Κούρδους και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».