Ο ρατσισμός και η εχθρότητα εναντίον των Κούρδων δεν σταματά ούτε μετά το σεισμό

 

Το Κουρδικό Πρόβλημα και ο σεισμός στην Τουρκία

του Ραούφ Καρακοτσάν

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η καταστροφή που σημειώθηκε στον σεισμό σχετίζεται στενά με το κουρδικό πρόβλημα. Υπάρχει μια νοοτροπία που αφιερώνει όλους τους πόρους της χώρας στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων. Από το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι τους οικονομικούς πόρους, έχουν επενδυθεί τόσα πολλά στον πόλεμο που οι σεισμόπληκτοι δεν μπορούν να βρουν σκηνές.

Στις κοινωνικές καταστροφές, οι εχθροπραξίες σταματούν, οι πληγές επουλώνονται, οι πόνοι μοιράζονται, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη και η χείρα βοηθείας απλώνεται. Οι εχθρότητες κάπου ξεχνιούνται. Υπάρχει αμοιβαία ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση προηγείται της εχθρότητας. Αυτή είναι η παράδοση στις κοινωνίες. Αυτός είναι ο πολιτισμικός ιστός των λαών μας. Το απαιτούν και οι ανθρώπινες νόρμες.

Ενεργώντας σύμφωνα με αυτή την ανθρωπιστική παράδοση την πρώτη μέρα του σεισμού, η διοίκηση του PKK ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις ενέργειές της. Ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει δράση αν δεν τους επιτεθούν. Αυτή η απόφαση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός και κάθε δράσης, λήφθηκε παρά τις σκληρότερες επιθέσεις που δέχεται το ΡΚΚ. Ενώ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε κάθε είδους βίαιες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, έχει ληφθεί μια πολύ ουσιαστική και κατάλληλη απόφαση για όσους κατανοούν, ως απαίτηση ανθρωπιστικής ευθύνης. Δυστυχώς, όμως, το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν εχθρό που δεν έχει κατανόηση και έχει χάσει τις ανθρώπινες του ιδιότητες.

Η φασιστική κυβέρνηση AKP-MHP, που αποτελεί μία μάστιγα για την Τουρκία, δεν δείχνει καμία ανοχή κάτω από οποίεσδήποτε συνθήκες για τους Κούρδους. Ακόμα και στην καταστροφή ενός σεισμού, δεν σταματούν την εχθρότητά τους προς τους Κούρδους. Είναι τόσο απάνθρωποι, ​​που συνεχίζουν να επιτίθενται στους Κούρδους αντί να σώσουν τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, αντί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από σκηνές, ψωμί και νερό. Υπάρχει μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την κοινωνική καταστροφή ως όπλο και τη μετατρέπει σε εργαλείο εκδίκησης. Αυτή η κυβέρνηση είναι απόλυτα εχθρική προς διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες και πολιτικές πεποιθήσεις, προς ανθρώπους, φύση και ζώα. Έχουν γίνει ένας ακατανόητος, περίπλοκος εχθρός ενάντια σε όλα και σε όλους.

Παρά την αδράνεια του PKK, συνεχίζουν τις γενοκτονικές επιθέσεις τους. Συνεχίζουν τον πόλεμο με όλη την ορμή. Έχουν φτάσει σε ένα νέο στάδιο στη μισαλλοδοξία κατά των Κούρδων. Φιμώνουν τους νομικούς θεσμούς έναν έναν. Εκδοτικοί οίκοι, ιστότοποι και όργανα τύπου κλείνουν και απαγορεύονται το ένα μετά το άλλο. Δεν θέλουν να ακούσουν αντίθετες φωνές. Στις οθόνες της τηλεόρασης έχει πέσει μαύρο. Ακόμη και απλοί πολίτες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση απειλούνται. Εκτοξεύουν ύβρεις στους σεισμόπληκτους που χρειάζονται στέγη, προστασία και διατροφή και ξεχύνονται ανείπωτες κατάρες εναντίον τους. Είναι τόσο έξαλοι, που δεν έχουν κανένα σεβασμό για τους νεκρούς, όπως δεν τρέφουν κανένα σεβασμό για τους ανθρώπους. Οι επιζώντες του σεισμού είναι σε τόσο απελπιστική κατάσταση που δεν μπορούν να φροντίσουν το σώμα τους.

Δεν έχουν τέλος τα εγκλήματα της κυβέρνησης. Ειδικεύονται στο ψέμα. Έχουν καταστρέψει το εσωτερικό του κράτους και της χώρας. Έκλεψαν τα πάντα. Στα κρύα του χειμώνα, ενώ ο κόσμος δεν βρίσκει σκηνή να βάλει το κεφάλι του, ρίχνουν άσφαλτο στο δρόμο που θα διανύσει ο Ερντογάν για να πάει στη ζώνη του σεισμού. Δημιούργησαν μια τέτοια διοικητική δομή που οι πολίτες θα είναι σαν σκλάβοι. Φορώντας τη μάσκα της θρησκείας και του εθνικισμού, έκαναν τις δύο έννοιες χωρίς νόημα και τις αξιοποίησαν για τη δική τους προσωπική φήμη.

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η καταστροφή που σημειώθηκε στον σεισμό σχετίζεται στενά με το κουρδικό πρόβλημα. Υπάρχει μια νοοτροπία που αφιερώνει όλους τους πόρους της χώρας στον πόλεμο με τους Κούρδους. Από το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι τους οικονομικούς πόρους, έχουν επενδυθεί τόσα πολλά στον πόλεμο, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να μην μπορούν να βρουν σκηνές. Ψωμί και νερό δεν είναι διαθέσιμο για μέρες. Οι σεισμόπληκτοι είναι εντελώς αβοήθητοι και δεν μπορούν να λύσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Υπάρχουν πολλοί πόροι για να λένε “θα έλθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” και να πηγαίνουν σε πόλεμο, αλλά όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας, οι πόροι εξατμίζονται.

Από την καταστροφή του σεισμού έγινε κατανοητό ότι δεν θα υπάρξει κανένα καλό για αυτήν την κοινωνία από την πολιτική της χώρας, η οποία συναρτάται με τον βρόμικο πόλεμο που διεξάγεται κατά των Κούρδων. Για να δούμε το υποκριτικό, ψεύτη, λεηλατητικό και γενοκτονικό πρόσωπο της φασιστικής κυβέρνησης AKP-MHP, θα έπρεπε να γίνει σεισμός;

Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα παλεύει εναντίον του τουρκικού κράτους εδώ και μισό αιώνα, προσπαθώντας σχεδόν καθημερινά να αποδείξει το γενοκτονικό και δολοφονικό πρόσωπο αυτού του κράτους.

Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού σώματος του AKP, από τον εθνικιστή που έπεσε θύμα του σεισμού μέχρι τους θρησκευόμενους, φωνάζουν «Πού είναι το κράτος, πού είναι η κυβέρνηση, ο Ερντογάν;».

Παρά την παραπληροφόρηση που γίνεται από τα ΜΜΕ υπέρ του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, το κοινό προσπαθεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί. Το κράτος, η κυβέρνηση και ο Ερντογάν, τους οποίους ψάχνει να βρει ο λαός στις περιοχές του σεισμού, είναι απασχολημένοι με το να χύνουν το αίμα των Κούρδων. Εκτοξεύονται πυρά πυροβολικού στη Ροζάβα σε καθημερινή βάση, άμαχοι δέχονται επίθεση με ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώνονται άνθρωποι.

Όσων η συνείδησή τους έχει ευαισθητοποιηθεί με το σεισμό και αναγνωρίζουν ότι έχουν ανθρωπιστικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά το γεγονός ότι η προτεραιότητα του δικτάτορα Ερντογάν δεν είναι ο σεισμός, αλλά ο πόλεμος.

Όσο χύνεται αίμα Κούρδων σε αυτόν τον τόπο, κανένα πρόβλημα της κοινωνίας δεν θα λυθεί, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του σεισμού. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν χωρίς να εξαλειφθεί αυτή η νοοτροπία του έθνους-κράτους που στρέφει τους λαούς τον έναν εναντίον του άλλου. Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Πρόεδρος Apo, το αποκάλυψε με μεγάλη λεπτομέρεια κατά την υπεράσπιση που ανέπτυξε στη διάρκεια της δίκης του. Ως μαχητής της ειρήνης, υπηρετώντας τα συμφέροντα των λαών και επενδύοντας στη δημοκρατία και την πολιτική λύση, κρατείται σε αυστηρές συνθήκες απομόνωσης. Από το γενοκτονικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων καθορίζεται και το μέγεθο της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός. Το κουρδικό πρόβλημα βρίσκεται στη ρίζα της οικονομικής κρίσης, του πολιτικού αδιεξόδου και των διαρθρωτικών προβλημάτων. Αν αυτό δεν γίνει καταονητό, σημαίνει ότι η πολιτική τύφλωση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Πηγή: ozgurpolitika