Οι τελευταίες εικόνες δείχνουν ότι τα νερά του ποταμού Ευφράτη έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του υδάτινου πολέμου που διεξάγει το τουρκικό κράτος εισβολής εναντίον του λαού της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν στις όχθες του Ευφράτη αποκαλύπτουν ότι ένα μεγάλο μέρος του ποταμού Ευφράτη έχει στεγνώσει. Αυτές οι περιοχές που κάποτε αποτελούσαν πηγή ζωής για την περιοχή έχουν γίνει πλέον άνυδρες εκτάσεις.

Οι εικόνες που τράβηξε η ANHA στο φράγμα Rojava (Tishrin), το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Συρίας στον ποταμό Ευφράτη, δείχνουν ότι τα νερά του ποταμού έχουν μειωθεί σημαντικά.

Το τουρκικό κράτος, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το νερό του Ευφράτη ως όπλο κατά των Σύριων, κόβει σε μεγάλο βαθμό τα ύδατα που εκβάλλουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων της Δαμασκού και της Άγκυρας το 1987, η Τουρκία υποτίθεται ότι θα παραδίδει στη Συρία 500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, το κράτος εισβολής δεν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, παρέχοντας μόνο 200 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο αυτή τη στιγμή.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των νερών φαίνονται καθαρά στο έδαφος. Λόγω των διακοπών νερού, τα νερά στις λίμνες των φραγμάτων στη Συρία έχουν μειωθεί, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έχουν μειωθεί.

Επιπλέον, η έκταση της γεωργικής γης στις όχθες του Ευφράτη μειώνεται. Το πιο σημαντικό, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό έχει γίνει δύσκολη, Αυτή η κατάσταση προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας προειδοποίησε ότι η πολιτική του τουρκικού κράτους να μειώσει τα νερά του ποταμού Ευφράτη θα προκαλέσει ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο 9 εκατομμύρια Σύρους που ζουν σε περιοχές κοντά στον ποταμό.

Η διοίκηση των φραγμάτων της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες του τουρκικού κράτους.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

 

2023-07-05T16:15:49+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top