Με πλαστές κατηγορίες από τις τουρκικές αρχές, ο Μεχμέτ Ντιζίν, ο οποίος ζει στη Γερμανία από το 1980, κρατήθηκε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ιταλία και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση στην Τουρκία.

 

Το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ ως μέσο για να επεκτείνει την καταστολή του σε παγκόσμιο επίπεδο και να εκφοβίσει και να διώξει αντιλαϊκούς ανθρώπους. Αυτό αποδεικνύεται και από την τρέχουσα περίπτωση του Μεχμέτ Ντιζίν, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία από το 1980. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ιταλία, κρατήθηκε λόγω αιτήματος έκδοσης από την Τουρκία και σήμερα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από 40 ημέρες κράτησης. Αν και ο πολιτικός από την περιοχή Karakoçan του Elaziğ δεν έχει εισέλθει στην Τουρκία από το 1980, το τουρκικό κράτος δικαιολογεί το αίτημα έκδοσής του με τον ισχυρισμό ότι συμμετείχε σε «βομβαρδισμούς στρατιωτικών βάσεων» και «απαγωγές» στο Dersim μεταξύ 1988 και 2019.

Σε πρώτη δικαστική διαδικασία μετά από 40 ημέρες κράτησης, διατάχθηκε η αποφυλάκισή του. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ενημερώθηκε με email ότι θα έπρεπε να εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο προκειμένου να ληφθεί νέα απόφαση για το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας. Παράλληλα, διατάχθηκε κατ’ οίκον περιορισμός. Η δίκη του αναμένεται να γίνει τις επόμενες 30-40 ημέρες.

Ανιθαγενής από το 1985

Οι κατηγορίες του τουρκικού κράτους είναι εντελώς κατασκευασμένες. Ήδη από το 1985, το τουρκικό διαβατήριο του Ντιζίν κατασχέθηκε από το προξενείο λόγω ερευνών εναντίον του και λίγους μήνες αργότερα εκπατρίστηκε επίσημα μαζί με άλλα 124 άτομα. Ως εκ τούτου, του δόθηκε διαβατήριο για απάτριδες από τις γερμανικές αρχές. Μεταξύ 1981 και 1993, εργάστηκε σε μια εταιρεία. Σε αυτό το διάστημα, ο Ντιζίν επισκέφτηκε πολλές φορές το τουρκικό προξενείο για να μεριμνήσει για τα επίσημα ζητήματα των παιδιών και της συζύγου του. Όταν πέθανε η σύζυγός του το 2012, χρησιμοποίησε επίσης τις υπηρεσίες του προξενείου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τον Μάιο του 2017, ο Ντιζίν πήγε ξανά στο τουρκικό προξενείο για να δηλώσει τον νέο του γάμο. Του συνέστησαν να κάνει αίτηση για τουρκική ταυτότητα. Μέσα σε ένα μήνα έλαβε τουρκική ταυτότητα, παρόλο που είχε ήδη γίνει Γερμανός υπήκοος.

Πρώτη κράτηση στη Δανία

Στις 6 Δεκεμβρίου 2018, ο Ντιζίν συνελήφθη κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας ενώ οδηγούσε ένα φορτηγό στη Δανία ως μέρος της δουλειάς του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Στην πορεία έμαθε ότι η Ιντερπόλ τον αναζητούσε εξαιτίας μιας επιχείρησης στο Ντερσίμ το 1988. Τότε ο Ντιζίν δούλευε σε ένα εργοστάσιο.

Η Τουρκία κατασκευάζει νέες κατηγορίες

Το καλοκαίρι του 2023, ο Ντιζίν πήγε διακοπές στην Ιταλία με τη σύζυγό του. Μέσα στη νύχτα, η αστυνομία εισέβαλε στο κατάλυμα τους και ο Ντιζίν τέθηκε υπό κράτηση. Τώρα κατηγορείται από την Τουρκία ότι συμμετείχε σε βομβαρδισμούς και απαγωγές μεταξύ 1998 και 2019.

Ο Ντιζίν εξήγησε ότι δεν βρισκόταν στην Τουρκία τη στιγμή των επεισοδίων και ότι μετά την απελευθέρωσή του από τη Δανία, η Τουρκία αντιμετώπισε μια νέα κατηγορία στην Ιντερπόλ: «Στις 5 Απριλίου 2019, ξαφνικά ισχυρίστηκε ότι είχα απήγαγε ανθρώπους, έβαλα βόμβες και μετέφεραν έξω επιθέσεις με δυναμίτη στο Ντερσίμ ». Όταν το τουρκικό κράτος δεν μπόρεσε να έχει αποτέλεσμα στην επιστολή που είχε στείλει στη Δανία μέσω της Ιντερπόλ, προφανώς στράφηκε στην Ιντερπόλ με αυτή τη νέα κατηγορία. Έτσι το έμαθα».

«Τέτοιες σκανδαλώδεις πρακτικές πρέπει να σταματήσουν για όλους τους Κούρδους»

Ο Ντιζίν ανέφερε ότι μετά από 40 ημέρες κράτησης, του είπαν ότι η δίκη θα ξανανοίξει και ότι θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είπε, “Δεν ξέρω πώς θα πάνε τα πράγματα. Ελπίζω ότι αυτά τα άδικα και ποταπά ψέματα και τέτοιες σκανδαλώδεις διαδικασίες θα τελειώσουν όχι μόνο για μένα αλλά για όλους τους Κούρδους”.

2023-09-22T17:30:47+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top