Μετά από μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με το Ιράν και το Ισραήλ να ανταλλάσσουν απειλές και επιθέσεις. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προέτρεψαν τους κατοίκους σε ορισμένες περιοχές να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια, ενώ η χώρα έχει υποσχεθεί «μια σημαντική απάντηση».

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν απότομα το Σαββατοκύριακο καθώς το Ιράν εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων με drone το Σάββατο κατά του Ισραήλ, μετά από απειλές από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν ως αντίποινα για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, την 1η Απριλίου, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν πραγματοποιεί επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος.

Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε οδηγίες στους κατοίκους στις βόρειες και νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Υψωμάτων Γκολάν, Νεβατίμ, Ντιμόνα και Εϊλάτ, να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε σημαντικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός 10χρονου που τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα στην περιοχή Negev.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock εξέφρασε την υποστήριξή της στο Ισραήλ και καταδίκασε τις επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν να βυθίσουν την περιοχή στο χάος. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εμπλακεί, με τις αμυντικές δυνάμεις να καταρρίπτουν ενεργά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι δυνάμεις του δεν θα εμπλακούν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ έχουν αναχαιτίσει πολυάριθμα πλήγματα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, ενώ οι σειρήνες συνέχισαν να ηχούν όλη τη νύχτα.

Από το πρωί της Κυριακής, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Ιορδανία είχαν ανοίξει ξανά τον εναέριο χώρο τους, αφού τους έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Frank Gardner του BBC, το Ισραήλ έχει ορκιστεί «μια σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε «θα νικήσουμε», με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ να προσθέτει «το καλό θα νικήσει τις δυνάμεις του κακού».