Στο άρθρο του για το The National, ο δημοσιογράφος Τόμι Σέπαρντ ρίχνει φως στα δεινά των Κούρδων στην Τουρκία, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Υπογραμμίζει την περίπτωση του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, ενός φιλοκουρδού βουλευτή, του οποίου η εκλογική νίκη ανατράπηκε, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες. Ο Σέπαρντ τονίζει την ευρύτερη εκστρατεία πολιτικής καταστολής κατά της κουρδικής εκπροσώπησης και καλεί τη διεθνή προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

 

Η Τουρκία φαίνεται ο τέλειος προορισμός για διακοπές, για να είναι «ιδιότροπη και ξέγνοιαστη», αλλά για όσους ζουν εκεί ως μειονότητα, ιδιαίτερα τους Κούρδους, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική, γράφει ο Tommy Sheppard σε άρθρο για τη σκωτσέζικη εφημερίδα The National.

Ο Σέπαρντ εφιστά την προσοχή στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα, όπου οι Κούρδοι «αναμενόταν να τα πάνε καλά, όχι μόνο στις ανατολικές περιοχές όπου αποτελούν τον πλειοψηφικό πληθυσμό, αλλά σε μεγάλες πόλεις όπου αντιπροσωπεύουν την κύρια αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα AKP του Προέδρου Ερντογάν».

Επικεντρώνεται στην πολυδιαφημισμένη περίπτωση του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, του φιλοκουρδού βουλευτή του Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) που εξελέγη στο Βαν της ανατολικής Τουρκίας, ο οποίος αποβλήθηκε αμέσως μετά τη λήψη του 55% των ψήφων. Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αντικατέστησε σύντομα τον Ζεϊντάν με τον υποψήφιο του AKP, ο οποίος είχε λάβει μόνο 27%.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης άρχισαν σύντομα να αναφέρουν αυτή την κίνηση, καλύπτοντας τις διαμαρτυρίες και τις συγκρούσεις αφού οι εκλογικοί αξιωματούχοι ανέτρεψαν τη νίκη του Ζεϊντάν. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κυβέρνηση να ανατρέπει τόσο κατάφωρα ένα εκλογικό αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο», δηλώνει ο Σέπαρντ.

Μετά από δύο ημέρες διαμαρτυριών, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ανέτρεψε την απόφαση της Επαρχιακής Εκλογικής Επιτροπής του Βαν, επαναφέροντας τον Ζεϊντάν του Κόμματος (DEM) ως δήμαρχο του Βαν. Κατά την άποψη του Sheppard, «Αυτή η πιο κραυγαλέα απόπειρα ανατροπής των τοπικών εκλογών ματαιώθηκε».

Στο άρθρο του, ο δημοσιογράφος αναφέρει τις εκτεταμένες καταγγελίες για δόλιες εγγραφές ψηφοφόρων, αλλά αναφέρει ότι «αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το ήπιο τέλος μιας εκστρατείας πολιτικής καταστολής κατά της κουρδικής εκπροσώπησης που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες».

Ο λόγος που το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει καταχωρηθεί ως «τρομοκρατική » οργάνωση από μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου ήταν «για να παραμείνει η Τουρκία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Σέπαρντ. Ωστόσο, «τα διεθνή δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι αυτό δεν τηρούσε τα διεθνή πρότυπα της δίκαιης διαδικασίας».

Ζυγίζοντας όλα όσα έχουν αντέξει οι Κούρδοι, ο Σέπαρντ καταλήγει λέγοντας ότι είναι καιρός η κυβέρνηση της Σκωτίας και άλλοι να συμμετάσχουν στις εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ και «να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια. 

Το πλήρες άρθρο του Tommy Sheppard για το The National μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.