Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας "κόβει" τις κοινές επιχειρήσεις με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις κοινές τους επιχειρήσεις με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS στη Συρία, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι “δεν πήρε ξεκάθαρη θέση” σχετικά με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Ο γενικός διοικητής των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, δήλωσε ότι σταμάτησαν να πολεμούν ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση λόγω των τουρκικών επιθέσεων που “στοχεύουν αμάχους και θέλουν να καταλάβουν τη γη τους”.

Ο Αμπντί επεσήμανε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν εξέδωσε καμία δήλωση κατά της Τουρκίας αναφορικά με την επίθεση εναντίον των δυνάμεων των SDF.

Πολλά από τα μέλη των SDF προέρχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδρεύει στη Συρία, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον ως τρομοκρατική οργάνωση.

Στην Τουρκία, SDF και YPG λογίζονται ως ένα και το αυτό. Και Τούρκοι αξιωματούχοι εξαπέλυσαν την πρόσφατη επίθεση εναντίον και των δύο ομάδων, κατηγορώντας τις για την βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στη Μεγάλη Οδό του πέραν στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Οι SDF και το PKK αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

Από το 2015, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι παρούσες στη Συρία, υποστηρίζοντας τον αγώνα των SDF υπό την ηγεσία των Κούρδων κατά του ISIS και παρέχοντας ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Πέτρος Κράνιας